Esports 23/07/2011

Agustí Villaronga , Premio Nacional de cinematografia

Eugènia Sendra
2 min
Villaronga recollirà el premi al Festival de Sant Sebastià.

Barcelona.La mirada poètica d'Agustí Villaronga continua rebent reconeixements. Després de l'èxit en l'última edició dels Goya amb el film Pa negre , ahir l'Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals del ministeri de Cultura va entregar-li el Premio Nacional de cinematografia 2011, valorat en 30.000 euros.

El director va rebre la notícia allunyat de la civilització, desaparegut al Montseny, amb la cobertura justa al mòbil. "M'he quedat sense paraules", li explicava el director a la cap de premsa de Pa negre , després de parlar amb la ministra Ángeles González-Sinde. "No sé què fer ni què dir", afegia amb la veu tremolosa i emocionat, abans que se'ls tallés la trucada. Després ja no se'l va poder localitzar.

"Porto temps treballant"

El jurat del premi va destacar "la seva poètica i la capacitat de construir una mirada personal que ha aconseguit connectar amb el públic a través de la pel·lícula Pa negre ". El reconeixement per a Villaronga arriba després de l'èxit d'aquest film, basat en la novel·la d'Emili Teixidor i que li ha valgut la Concha de Plata del Festival de Sant Sebastià, nou dels catorze Goya als quals optava i tretze premis Gaudí. Però la seva carrera cinematogràfica, marcada pel concepte d'autor i uns guions enigmàtics i angoixants, ha estat més llarga i prolífica. L'han marcat títols com Darrere del vidre (1987), El nen de la lluna (1989, premi Goya al millor guió original), 99,9 (1997), El mar (2000) i Aro Tolbukhin. En la ment de l'assassí (2002) i premis com el Nacional de cinema de la Generalitat (2001).

El premi "no sé si és merescut o no, però és possible perquè porto molt de temps treballant i l'any passat vaig fer una pel·lícula que va destacar", reflexionava Villaronga, segons anunciava a través de Twitter l'Acadèmia de Cine espanyola. "De tots aquests anys, el que em continua emocionant més és la resposta de la gent", afegia. La deliberació del jurat, presidit per Carlos Cuadros i format per la directora Judith Collell i el també Premio Nacional Álex de la Iglesia, entre d'altres, no va arribar fins ahir, després que dilluns es va cancel·lés la convocatòria perquè el jurat no complia la llei de paritat.

Agustí Villaronga recollirà el premi al 58è Festival de Cine de Sant Sebastià. Se sumarà als altres dos catalans guardonats, el director Joaquim Jordà i l'actriu Mercè Sampietro, que el van obtenir el 2006 i el 2003.

stats