BARÇA
Esports 30/06/2013

Agustí Benedito: "S'ha d'estar eternament agraït a Laporta"

L'excandidat a les eleccions del 2010 creu que "el Barça ha de defensar el dret del poble català a decidir el seu futur"

Albert Llimós
5 min

Porta tota la vida vinculat al Barça, mirant el club des de tots els prismes possibles. Des de l'oposició ferma de l'Elefant Blau que ell mateix va impulsar, des de la comissió social a què va vincular-se durant l'època Laporta i ara des de la condició de segon candidat més votat del 2010. Li falta un punt de vista. Mirar el Barça des de la presidència.

Què fa ara Agustí Benedito?

És president d'una consultora, intentem ajudar les empreses d'aquí per tirar endavant, sobretot als mercats exteriors.

I pel que fa a barcelonisme?

El que he fet aquests tres anys és escoltar molta gent, amb la idea mai amagada de presentar-me a les eleccions i intentar guanyar-les.

Fa precampanya, per tant.

Ja vaig dir que ho tornaria a intentar. Crec que l'oposició no té sentit a Can Barça, s'ha de deixar treballar la junta fins a les eleccions.

Deixar treballar, però ha amenaçat amb una moció de censura.

Sembla que la junta vol iniciar el procés que ens hauria de dur a la construcció d'un nou estadi. És la decisió més important dels pròxims 80 o 90 anys. I una decisió d'aquesta magnitud ha de tenir la màxima legitimitat i ser presa amb el màxim debat i discussió interna. Això no ho garanteix un referèndum. Si ells han volgut canviar la decisió de fer una remodelació de 100 milions i construir un nou estadi que podria costar més de 800, toca incorporar-ho al programa electoral i tornar-se a presentar. No entenc la pressa.

Per què actua amb pressa la junta?

Arribo a la conclusió que aquesta idea la tenien abans de les eleccions. En aquell moment, Laporta tenia el projecte Foster, amb una inversió de 250 milions i era vist com una bogeria. Per tant, no van atrevir-se amb un programa que preveiés una inversió de 800 milions. Fa molt temps que ho tenen al cap.

A vostè se li va dir el 2010 que era un gran orador, una gran façana, però sense equip al darrere.

Encara m'ho diuen. Nosaltres som un grup molt gran. Igual que el Barça, tenim tot tipus de barcelonistes. Gent de diferents categories econòmiques i socials, alguna molt important. El 2010 va servir perquè la gent em conegués i ara, quan sigui l'hora, ensenyarem qui som.

Té bona relació amb la part noble de la ciutat i el país, pel que es veu.

Tinc bona relació amb barcelonistes de tot el país i de tot tipus i condició. Esclar, hi ha una part alta de Barcelona que conec molt bé.

Fa temps que treballa a l'ombra. Rosell també ho va fer.

Rosell va començar a treballar quan va deixar la junta de Laporta el 2005 o abans... vés a saber.

En què és millor Rosell que vostè?

Va aglutinar 35.000 culers el 2010. Laporta és passat, Rosell és present i jo intento situar-me en el futur.

No m'ha respost i m'ha colat la frase que tenia preparada.

[Somriu] Rosell ha estat capaç de ser votat per 35.000 socis del Barça.

L'hi diré d'una altra manera. Què ha fet bé l'actual junta?

Després dels últims anys de Laporta, era necessari aplicar sentit comú i control en la gestió econòmica, en la despesa. Això ho han fet molt bé.

I en el cas Abidal s'ha actuat bé?

Si era capaç de jugar alguns partits, m'hauria estimat més tenir-lo dins i enviar un missatge al món que aquí les coses es fan d'una altra manera.

Abidal pertany a l'àrea esportiva. La de Zubizarreta. ¿Amb vostè seguiria el secretari tècnic?

Ara s'han de prendre decisions importants. En funció de com les solucionin, algú podria pensar que s'està virant aquest model d'èxit.

Algun exemple?

Bartra, Muniesa, Tello, Cuenca i, sobretot, Thiago...

¿La directiva actual és més compacta que la del 2003? Llavors hi havia els pinyolons, clústers, elefants ...

No n'estic segur, gens ni mica. No tinc la sensació que la junta sigui més sòlida i unida que la del 2003.

Ho dissimulen bé, doncs.

No vaig acabar d'entendre per què Rosell va anunciar tres anys abans que es presentava a les eleccions. Segons van dir alguns mitjans que interpreten bé la voluntat de la junta, va semblar un cop a la taula o un missatge cap a algú de dins, per si algú tenia aspiracions.

Les eleccions seran un joc a tres?

Rosell i jo ho hem dit de manera clara; en canvi, Laporta no em sembla haver sentit que hi seria, de les seves paraules no ho puc deduir. Fa molt temps que no tinc relació amb ell, i això que vam estar molts anys junts. Deixi'm dir que a Laporta no se li reconeix prou el mèrit que va tenir amb el canvi del 2003. El Barça li ha d'estar eternament agraït, tot i que després es va equivocar.

Hi ha una fractura social al Barça? L'exdirectiu Evarist Murtra sempre explica que fa mig segle que hi ha dues famílies oposades.

Precisament, Murtra és un bon exemple per superar-ho. Ha estat sempre coherent, capaç d'estar amb Núñez, uns mesos amb Laporta i parlar amb Rosell. És un exemple i va ser un visionari amb Unicef.

Unicef ha deixat pas a Qatar, enguany Qatar Airways.

La samarreta del Barça m'agrada més per l'esquena que no pas pel pit. L'acord amb Qatar no és bo. Si sóc president, i no puc cancel·lar-lo, no el renovaré, no hi crec, no m'agrada. Hi ha alternatives que no posen en risc la viabilitat econòmica.

Ja té alternatives?

Estem en contacte amb moltes empreses. I sí, hi ha alternatives, algunes molt importants. Algunes que ofereixen un rendiment econòmic superior i que no inclouen posar el nom de la marca a la samarreta.

Vostè, com Cruyff, veu algun perill en la parella Neymar-Messi?

A Cruyff me l'escolto amb molta atenció. Sempre. L'arribada de Neymar la considero positiva, però pot fer variar alguns estatus del club. Espero que Cruyff s'equivoqui.

Recuperaria Cruyff?

És un dels actius més importants que tenim. N'hi ha d'altres, però Cruyff és millor tenir-lo a favor que no pas en contra.

Què va sentir quan va veure com un altre actiu, Guardiola, es presentava amb el Bayern?

Doble sensació. Reafirmar la pèrdua del millor entrenador del món. La segona, immediata, ell és entrenador d'un altre equip, i aquí som els que som. El Barça està per damunt de tot i tots. A partir d'ara és el tècnic d'un rival.

Com ha de ser la relació del Barça amb el món polític?

El Barça es defineix per la seva catalanitat. En el sentit més ampli. Sóc dels que penso que defensar la catalanitat del club no és fer política.

¿I en relació amb el referèndum sobre el dret a decidir?

El Barça ha de defensar que el poble català pugui decidir el seu futur, això no és política. Després tothom té la seva opinió i el Barça en aquest segon punt haurà de ser neutral. El president representa a tothom, independentistes i no. Però el dret de Catalunya a decidir el seu futur és legítim i el Barça l'ha de defensar.

stats