COPA DEL REI
Esports 23/05/2012

Aguirre polititza la Copa

Joan Rusiñol
4 min
LA COPA DE LA POLÈMICA 
 Partits i governs van retreure a Aguirre que vulgui distreure l'atenció de la seva gestió política creant polèmiques al voltant de la Copa del Rei.

MADRIDEl nacionalisme espanyol ja fa dies que atia el foc de la polèmica al voltant de la final de la Copa del Rei. La seva cara més visible, Esperanza Aguirre, va sortir ahir a escena per acabar d'inflamar perillosament l'ambient previ. "El que no es pot consentir és un acte de manifestació hostil cap a Espanya i els espanyols. Per això, si hi ha una xiulada [a l'himne espanyol i al príncep Felip], el partit se suspèn, se celebra a porta tancada i ja veurà vostè com no torna a passar", va assegurar la presidenta madrilenya, que per molts busca una cortina de fum que tapi la desviació del dèficit del seu govern durant l'any passat.

Amb l'ajuda de la dreta mediàtica de la capital de l'Estat, la dirigent aznarista ha trobat en el partit entre el Barça i l'Athletic Club de Bilbao el boc expiatori perfecte. El diari El Mundo va sembrar el terreny perquè després ella rematés la jugada. El rotatiu espanyol va obrir l'edició d'ahir carregant contra la pretensió de les plataformes proseleccions nacionals de Catalunya, Euskal Herria i Galícia de convertir l'estadi Vicente Calderón en un mar de senyeres i ikurriñes, en un acte de reafirmació "democràtic i pacífic", com van subratllar dilluns a Madrid els promotors de la iniciativa.

Un cop més, però, el nacionalisme espanyol va optar pel broc gros i va posar el crit al cel per una xiulada cap als símbols espanyols que, segons sembla, ja tenen coll avall, probablement escarmentats per la xiulada al rei Joan Carles durant la final del 2009 a València que van protagonitzar les dues mateixes aficions. Tres anys després, la Corona espanyola està molt més debilitada pels seus propis errors. No és estrany que a l'editorial d'ahir el diari de capçalera de la dreta espanyola demanés que el príncep hereu no vagi al camp si abans els dos clubs no fan "un gest de suport a la Copa i de respecte a la institució" monàrquica. Els que aposten per començar a preparar la successió reial no volen cap esgarrinxada al futur cap de l'Estat.

Una cortina de fum

Fa dies que l'associació Denaes (Defensa de la Nació Espanyola), vinculada a l'expresident Aznar, fa córrer per la xarxa un vídeo titulat La Copa de tots per reclamar l'espanyolitat del títol que provaran de guanyar els equips de Guardiola i Bielsa. En aquest caldo de cultiu, Aguirre -que acostuma a presumir del seu suposat liberalisme- va sentenciar ahir que té "la convicció que els ultratges en aquest cas a l'himne o a la bandera o al cap de l'Estat, delicte al Codi Penal, no s'han de consentir". Per justificar-se, en una entrevista a Onda Cero va apel·lar al gest de l'expresident francès Nicolas Sarkozy, que va ordenar suspendre els partits en què s'increpés els símbols de la República, després d'una sonora xiulada a La marsellesa en un enfrontament amistós entre França i Tunísia.

L'estirabot de la presidenta autonòmica, però, va caure com una galleda d'aigua freda als sectors més centristes del seu partit i del govern espanyol, que des de divendres fan mans i mànigues per treure importància als desajustos comptables de Madrid, que han tornar a encendre els llums d'alarma a Brussel·les. Un exemple: el diari progovernamental La Razón va obrir l'edició dissabte atiant el presumpte litigi patriòtic entre Espanya i Gibraltar, en comptes de destacar l'incompliment d'algunes comunitats autònomes governades pel PP des de fa temps. Molest, el president del Congrés, Jesús Posada, va acusar la seva companya de partit d'"exacerbar els separatistes". Per ell és "un error total" aprofitar el futbol per irritar els que no volen formar part de l'estat espanyol o bé els "separadors, que també n'hi ha", va dir, en referència implícita a Aguirre.

Interior descarta la suspensió

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va haver de descartar públicament que l'anul·lació sigui sobre la taula. "Jo demano a tothom que col·labori per asserenar els ànims i els esperits", va dir. Segons el màxim responsable de la seguretat de l'Estat, les dues aficions poden viatjar amb tranquil·litat a Madrid perquè "no passarà res". Miguel Cardenal, el secretari d'estat de l'Esport, va lamentar que la polèmica hagi anat més enllà "dels límits del sentit comú".

A les files del PP la proposta va irritar de manera molt especial el líder dels populars bascos, Antonio Basagoiti, reconegut seguidor de l'Athletic. Va recordar que si es comencen a prohibir partits, caldria actuar contra els estadis on part de l'afició coreja "Bascos, moriu-vos". O bé s'hauria hagut d'anul·lar la final de l'Europa League entre el seu equip i l'Atlètic de Madrid, en què, segons va dir, es podien veure "banderes amb el pollastre, que no són constitucionals ni democràtiques".

L'oposició també va denunciar l'estratègia d'aprofitar l'esport per posar un tel de boira sobre la gestió econòmica del govern madrileny. Les crítiques van ser unànimes. No obstant, el PSOE va estendre els retrets als nacionalistes catalans i bascos: "[Volen] convertir una festa esportiva en una altra cosa que no ens mereixem". El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que la proposta és un "atemptat contra la llibertat d'expressió". El portaveu a Madrid d'ERC, Alfred Bosch, va titllar la presidenta autonòmica d'"ultrasur number 1". "A mi a qui m'agradaria xiular és a Aguirre", va dir el polític independentista. Només UPyD, el partit neoespanyolista de Rosa Díez, va fer costat a la hipotètica suspensió. Fins i tot va instar la policia espanyola a actuar si els seguidors "incorren en delicte".

Catalunya i Euskadi, indignats

"Són paraules incomprensibles per a tothom, deu ser que no té feina", va ironitzar el portaveu del Govern, Francesc Homs. L'executiu d'Artur Mas li va retreure que vulgui silenciar una xiulada de la mateixa manera que "maquilla" els números autonòmics. A Vitòria l'executiu de Patxi López va titllar de "lamentable" la petició de la dirigent madrilenya. La seva portaveu, Idoia Mendia, va assegurar que el gruix de l'afició busca "divertir-se i veure futbol de qualitat". L'Ajuntament de Madrid va decidir ahir que la zona de concerts dedicada als seguidors de l'Athletic no pugui obrir fins divendres, en comptes de demà.

"Espero que els barcelonistes puguin expressar lliurement els seus sentiments" a la final, va dir el president del Barça, Sandro Rosell. I això és el que previsiblement passarà, perquè l'afany prohibicionista del nacionalisme espanyol, aquest cop, té ben poc recorregut.

stats