ENERGIA
Economia 22/06/2017

El rebut de la llum puja un 10% al juny per l’onada de calor

El consum de gas per a la generació elèctrica supera el rècord del 2011

Xavier Grau / Júlia Manresa
3 min
L’onada de calor provoca un augment del consum d’electricitat per l’ús dels aparells d’aire condicionat.

Barcelona / SantanderL’onada de calor d’aquest mes de juny tindrà una traducció directa i a l’alça en el rebut de la llum, malgrat que no s’arribarà al rècord del 2014. Però la pujada serà notable si es compara amb el juny de l’any passat. Tot i que és difícil objectivar les pujades del rebut, perquè depèn de la potència contractada i del consum, segons el simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència la pujada serà d’un 10% respecte al juny de l’any passat.

Segons aquest simulador, per a un consumidor tipus, amb un peatge 2.0A, una potència contractada de 4,4 kilowatts i un consum de 325 kilowatts hora, el rebut dels primers 22 dies del mes de juny pujaria a 60,71 euros, mentre que per als mateixos dies de facturació de l’any 2016 seria de 55,59 euros. L’augment també s’observa en el mercat majorista de l’electricitat, segons les dades de l’OMIE (l’operador del mercat). Els preus del mercat majorista varien d’hora en hora. Però el preu mitjà previst per avui, dia 23, és de 52,8 euros el megawatt hora (MWh), mentre que el preu mitjà majorista del 23 de juny de l’any 2016 es va situar en 38,77 euros. El preu d’ahir, dia 22, va ser, de mitjana, de 55,99 euros el MWh, mentre que fa un any era de 38,44 euros.

Però segons el ministre de Turisme, Energia i Agenda Digital, Álvaro Nadal, i el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, els preus de la llum no escalaran més aquest estiu del que ja ho van fer al gener. Bogas va afirmar en un seminari a Santander organitzat pel BBVA i l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica que els preus de l’electricitat no pujaran com ho van fer a principis d’any perquè la casuística és diferent. Segons Bogas, a l’hivern les causes van ser globals (la forta demanda de gas a Europa), mentre que aquesta vegada són locals i tenen a veure amb l’onada de calor i la falta d’aigua i d’energia eòlica.

Tot i això, Bogas va admetre que aquests últims mesos els preus haurien d’haver sigut més baixos, però va apuntar que s’han mantingut principalment per la falta de generació elèctrica hidràulica. A més, el directiu d’Endesa va admetre que el rebut del juny s’encarirà en uns tres euros.

El conseller delegat d’Endesa va fer aquestes manifestacions el mateix dia que el ministre Álvaro Nadal deia en una entrevista a Antena 3 que hi haurà estabilitat en el rebut de la llum malgrat la sequera i les altes temperatures. Segons el ministre, els preus “són raonables per a les circumstàncies actuals”.

Més gas per fer electricitat

La climatologia no ajuda el rebut de la llum. L’onada de calor dispara el consum, sobretot per l’ús dels aparells d’aire condicionat. A més, la sequera a Espanya i la manca de vent disparen la generació amb tecnologies més cares, com el carbó i, sobretot, els cicles combinats de gas.

Segons Enagás, la companyia que gestiona el sistema gasístic espanyol, el 21 de juny es va batre el rècord dels últims anys de demanda de gas natural per a la generació elèctrica. Aquell dia, la demanda de gas per a generació elèctrica va arribar als 465 gigawatts hora (GWh), el valor més alt en època estiuenca des de l’any 2011. El màxim històric d’aquesta demanda va ser el 8 de juny del 2008, quan es va arribar gairebé a 754 GWh.

stats