IMMOBILIARI
Economia 12/06/2013

Els pisos van caure un 10% al maig

El preu de l'habitatge ha baixat un 37% a Espanya des del 2007

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl mercat immobiliari espanyol acumula més de cinc anys de baixada de preus i encara té molt camí per recórrer, pronostiquen els experts. En el darrer mes el preu mitjà dels pisos va reduir-se un 10,4%, un descens pràcticament idèntic al de l'abril, segons les dades fetes públiques ahir per la societat de taxació Tinsa.

Per zones, les capitals i grans ciutats és allà on més van caure els preus al maig, un 13,3% de mitjana, seguides de les àrees metropolitanes. A la costa mediterrània, Tinsa va situar la rebaixa en un 8,5% el darrer mes, mentre que a la resta de municipis la reducció mitjana va ser del 7,2%.

L'habitatge acumula més de cinc anys d'abaratiment, des de l'esclat de la bombolla immobiliària. El descens respecte dels màxims del 2007 supera el 37% en el conjunt de l'Estat. Tot i que ahir no va donar dades més detallades, en informes anteriors Tinsa ha situat la caiguda de preus a Catalunya molt per sobre de la mitjana estatal. A Balears, en canvi, el descens ha estat més moderat, deu punts per sota de la mitjana de l'Estat. El mes de maig els preus van escendir un 5% el mes de maig i acumulen una caiguda del 27,9%.

Un any més de descensos

Experts i organismes internacionals pronostiquen que la davallada continuarà, almenys fins al 2014. L'economista i professor de la Universitat Pompeu Fabra José García- Montalvo corrobora que l'ajustament encara és a mig fer i que no s'està fent a la velocitat que més convindria a l'economia. "Als Estats Units, la davallada del preu de l'habitatge va ser dràstica i es va registrar en menys d'un any, mentre que aquí fa anys i encara no s'ha acabat", va explicar ahir a l'ARA.

Una correcció ràpida després de l'esclat de la bombolla ha permès al mercat nord-americà refer-se i ara els preus ja estan pujant de nou un 10%, segons l'economista. En canvi, a Espanya ha faltat una actuació ràpida, a banda que també s'ha hagut d'afrontar una ressaca molt més gran en termes relatius després de la febre immobiliària.

Segons García-Montalvo, la situació ideal pel que fa als preus de l'habitatge a Espanya seria una unitat familiar que hagués de destinar l'equivalent al 100% de la renda disponible durant quatre anys per pagar-se el pis. A hores d'ara, tot i la reducció acumulada, calen prop de sis anys de destinar la renda bruta disponible perquè una família pagui el seu pis, uns nivells encara per sobre del que es veurà al final de la crisi, segons l'expert.

Arribar a una situació satisfactòria costarà encara més en un entorn en què els ingressos familiars tendeixen a reduir-se per la crisi. "S'avançarà més lentament perquè els preus dels pisos cauen mentre també ho fa la renda disponible", va opinar Garcia-Montalvo.

stats