Economia 30/06/2013

Una entitat cada vegada més murciana

En l'assemblea de Sa Nostra es demanaren explicacions sobre diverses operacions

Jaume Perelló
3 min

Palma.L'assemblea general de Sa Nostra, duita a terme dijous, serví per prendre el pols a l'entitat. Les coses han canviat molt en poc temps i ara l'entitat és titular únicament del 2% del Banc Mare Nostrum, a més de gestionar l'Obra Social i la Fundació.

Aquesta situació fa que no es disposi d'ingressos propis, sinó que es depengui del finançament que aporti BMN. Tot i haver-ho manifestat en el moment de la fusió, l'entitat que dirigeix Carlos Egea no ha estat especialment generosa, i això ha provocat que s'hagin hagut de vendre algunes propietats i en d'altres casos se n'estigui estudiant la viabilitat, tenint en compte que en aquests moments encara existeix una plantilla reduïda de l'Obra Social i una sèrie d'activitats que en el passat foren l'emblema de l'entitat.

Així, a més de la venda de sa Canova, una finca d'experimentació agrícola, segons ha pogut saber ARA Balears, s'ha arribat a un acord de leasing amb opció de recompra (back , en el seu terme anglès) per l'edifici històric del carrer Ramon Llull, inaugurat ni més ni menys que per Alfons XIII. Es tracta de la primera gran seu de l'entitat, que per molts ciutadans té un significat molt institucional. A l'assemblea general, la intervenció dels representants dels treballadors va ser molt dura en aquest sentit i es va reclamar als directius de Sa Nostra, Pau Dols i Fernando Alzamora, que es posàs fi al "desballestament" de l'entitat.

Posats en contacte amb els representants dels treballadors que assistiren a l'assemblea general, aquests no volgueren fer cap tipus de manifestació i asseguraren que fins que no hagin transmès als seus representants el contingut de la sessió i el manifest llegit, no volen comentar cap aspecte.

El fet és que, durant l'assemblea, va ser criticat per la representació laboral que les operacions de venda d'immobles no han estat transparents i que, a més, s'està posant a la venda patrimoni artístic de gran vàlua. Una de les expressions usades pels assistents va ser que Sa Nostra quedaria feta un 'pelleringo'. Només una veu va parlar a favor de la gestió actual: un representant dels patrons va afirmar que no hi havia hagut altra opció que la fusió amb BMN i l'acceptació de la realitat.

Fonts properes a Sa Nostra estan preocupades també pel que fet que les decisions de tot el que té a veure amb l'activitat bancària es prenen ja fora de Balears, per molt que les oficines encara conserven l'aspecte tradicional, sota la marca comercial de Sa Nostra. Hi ha fets concrets que no han acabat d'agradar, com per exemple que alguns proveïdors que des de sempre eren de les Illes ara són de Múrcia.

Una font que no ha volgut ser identificada per la seva relació laboral amb l'entitat afirma que moltes operacions que s'han de realitzar sota la supervisió d'un notari s'estan fent en despatxos de fedataris públics de Múrcia, circumstància que ja ha encès més d'una alarma i ha provocat recel entre alguns professionals de les Balears.

El problema principal a què s'enfronta la direcció territorial encapçalada per Antoni Serra és que la capacitat de maniobra és escassa, perquè les decisions finals es prenen fora de les Illes. Per si no n'hi hagués prou, l'entitat es veurà obligada a anar implantant les mesures d'ajustament laboral pactades fa poc menys d'un mes, que inclouen acomiadaments i reduccions horàries, a més d'altres decisions que han provocat fortes tensions per la incertesa que impera ara mateix.

stats