Economia 08/10/2017

La Fundació la Caixa i Criteria se'n van a Palma

La gestora d'aïgues Agbar trasllada la seu a Madrid

Albert Martín
3 min
El ministre d’Economia, Luis de Guindos (a l’esquerra), en companyia d’Isidre Fainé en un acte celebrat a Barcelona l’abril passat.

BarcelonaL'empori empresarial vinculat a La Caixa s’acostuma a explicar amb un arbre jeràrquic. A baix de tot hi ha les empreses en què participa: en un extrem, CaixaBank; a l’altre, Gas Natural, Abertis, Cellnex, Suez, Vithas i Saba. Per sobre, en un nivell intermedi, Criteria, el hòlding industrial que controla aquestes empreses. I, al capdamunt, la propietària al 100% de Criteria -la Fundació La Caixa-. I és des d’aquesta entitat que Isidre Fainé, el seu president, controla tot aquest conglomerat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest arbre jeràrquic al cap resulta més senzill comprendre els anuncis de la Fundació La Caixa, Criteria i Agbar de canviar el seu domicili social: a Palma els dos primers; a Madrid el tercer. Aquest és el tercer lliurament de la gota malaia que en les últimes 72 hores s’ha desencadenat a les empreses catalanes de l’Íbex-35. Fora del Sabadell -que, com CaixaBank, és una entitat financera i que, per tant, té motivacions tècniques per canviar la seu social fora de Catalunya com a mesura per protegir els clients, els dipòsits, la liquiditat i el preu de l’acció- tots els gegants que han anat dient adeu pertanyen a l’àmbit que està sota la influència directa de Fainé.

Les sortides de La Caixa, Criteria i Agbar es van saber amb unes hores de diferència i altra vegada calcaven posicionaments que ja s’havien sentit en les 72 hores d’èxode empresarial que ha viscut Catalunya. La Caixa i Criteria van explicar en un sol comunicat que marxen a les Balears segons una decisió vigent “mentre es mantingui l’actual situació a Catalunya”, i que es pren per “preservar els seus interessos empresarials i socials, així com la seva operativa normal”. L’organisme insisteix en el fet que la decisió és “temporal” i que no afecta ni les persones ni els centres o serveis corporatius.

Influència a Agbar

Pel que fa a Agbar, presidida per Àngel Simon, la decisió es va adoptar per “preservar la seguretat jurídica dels inversors”. En un comunicat detallava que aquesta empresa és accionista de diferents operadores com Aigües de Barcelona, que sí que mantindrà el seu actual domicili social. La veritat és que Agbar també es troba en l’entorn empresarial de Fainé. La Caixa és propietària, a través de Criteria, de prop del 5,7% de Suez, la corporació francesa que és propietària al 100% d’Agbar.

Aquests últims canvis de domicili s’han produït en la tercera fundació més gran del món (amb un pressupost anual de 510 milions d’euros), un hòlding que va tancar l’any passat amb participacions per valor de 7.286 milions d’euros i un hòlding que afirma que té un impacte sobre l’economia catalana de 1.960 milions d’euros l’any.

D’aquesta manera, i fins i tot sense avaluar l’efecte arrossegament que poden tenir les empreses catalanes de l’Íbex-35 sobre altres empreses, s’estén un dia més la percepció de por i es torna a colpejar una qüestió vital en economia com és la confiança dels consumidors. Tot plegat arriba els dies posteriors al convuls 1 d’octubre i al polèmic discurs del rei Felip VI, i els dies anteriors al decisiu ple convocat dimarts al Parlament de Catalunya per les forces que han donat suport a la independència.

El Govern, de moment, sembla resignat: el vicepresident econòmic Oriol Junqueras deia dijous que no hi haurà fuga d’empreses; el conseller Santi Vila demanava divendres “diàleg” a les companyies.

Les grans empreses que no han canviat de seu social

Si el degoteig d’anuncis d’empreses del grup La Caixa es manté, els pròxims a treure el domicili social de Catalunya haurien de ser Abertis, Cellnex i Saba. Fonts empresarials, però, apunten que el gestor d’infraestructures no canviarà el seu domicili social. D’entrada perquè l’opa d’Atlantia entra en la seva fase final i l’empresa podria ser italiana d’aquí poc. A més, Abertis és una empresa que en el passat ja ha patit boicots a Catalunya.

D’entre les grans empreses catalanes de l’Íbex-35 Cellnex tampoc ha pres encara aquesta decisió. Fora del grup La Caixa, la immobiliària Colonial i la farmacèutica Grifols no s’han manifestat en aquest sentit. Altres grans empreses familiars com Planeta, Catalana Occident i Celsa no han fet cap moviment.

stats