ACCÉS AL CRÈDIT
Economia 16/06/2013

La banca recomana a les pimes que surtin a borsa

Les entitats admeten que no prestaran tant com abans de la crisi i aconsellen pensar en alternatives

Toni Garganté
3 min

Barcelona.CaixaBank, Santander, BBVA, Bankia, Sabadell i Popular, les entitats que controlen una quota superior al 50% en el mercat financer espanyol, encoratgen els empresaris a reduir la seva dependència del crèdit bancari i potenciar alternatives, com el finançament a través de la borsa i dels mercats de capitals. Els directors de riscos d'aquests bancs, reunits en una sessió informativa convocada per Esade Alumni, van coincidir a afirmar que les pimes espanyoles encara depenen massa del finançament bancari, i que seria bo diversificar les vies per aconseguir fer realitat els seus projectes.

El director general de riscos de CaixaBank, Pablo Forero, explicava: "Tenim un interès enorme que les empreses espanyoles vagin al mercat de capitals. Però ho han evitat sempre". El seu homòleg al Santander, José Corral, va indicar en la mateixa línia que l'empresariat espanyol encara depèn massa dels bancs, i que ara és un bon moment per finançar-se, per exemple, en el mercat de bons. Els ponents de la primera trobada Finance Forum d'Esade van valorar positivament les emissions de deute fetes des de començament d'any per les principals empreses de l'Íbex (Gas Natural, Telefónica, Iberdrola i Repsol), que superen un volum de 12.000 milions d'euros.

En tot cas, la voluntat dels representants dels bancs reunits és que les empreses de menys volum també es puguin veure beneficiades per aquestes emissions. Però el que fa falta és que augmentin el nivell de transparència i especialment de recursos propis, va argumentar el director de recursos del Santander, José Corral, que també va avisar que aquestes emissions són a llarg termini i que les companyies espanyoles no estan gaire avesades a finançar-se a llarg termini.

Cal que les pimes busquin altres vies de finançament, perquè "els nivells de crèdit de fa cinc anys no tornaran més", va remarcar Corral. "Sembla que els bancs no vulguin deixar diners -va explicar el responsable de Bankia, Juan Carlos Estepa-, però el que passa és que no ens arriben projectes. No hi ha tanta demanda de crèdit com sembla". En aquest sentit, el director de riscos del Popular, José Maria Sagardoy, va destacar que l'empresariat està immers "en un procés de reducció del deute, mentre espera uns dos anys a veure si millora la situació per fer inversions". Forero va afegir: "Quan parles amb els directors financers d'empreses veus que estan més interessats a detectar on és el terra de les seves vendes, per després plantejar creixements. Però de moment només estan preocupats per ajustar les seves produccions a l'escassa demanda existent".

Poc interès per les línies ICO

Per Estepa els grans bancs estan disposats a prestar diners, "però falten mesures d'estímul del govern", i les que hi ha costen molt d'implementar. És el cas dels crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). En el mateix sentit es va manifestar José Corral, que va ser més contundent quan va indicar que era "decebedora la resposta de molts empresaris pels crèdits" públics, tenint en compte que tenen molts avantatges.

Al torn de preguntes, una empresària d'una pime va plantejar que estava finançant un proveïdor a 120 dies perquè el seu banc de sempre li havia tallat la línia de descompte habitual a curt termini, amb l'excusa de la fusió amb una altra entitat. Cap dels ponents va respondre en concret a aquesta situació, i entre tots van remarcar que a cap banc li interessa que un client presenti concurs de creditors perquè en un 95% dels casos l'empresa desapareix.

stats