AGRICULTURA
Economia 13/08/2015

Fi als abusos de preu a la verema

Pagesos i compradors de raïm han pactat el cost abans de collir-lo en aplicació d’una llei de fa un any

Enric Revuelta
3 min
VEREMA A MÀ I DE NIT 
 La verema va començar el 3 d’agost amb l’habitual recol·lecta nocturna de Raimat.

LleidaEls pagesos sabran a quin preu vendran el raïm abans de collir-lo, així evitaran els abusos habituals de les empreses compradores, i garantiran que comprin. Aquestes són les principals condicions de la llei de millora de la cadena alimentària, que va entrar en vigor l’any passat i que s’aplicarà plenament en el sector vinícola aquest any; el ministeri d’Agricultura s’hi ha compromès. La decisió arriba després que Unió de Pagesos i altres associacions del sector vinícola denunciessin la falta de controls en els acords de compra-venda i els retards en els pagaments de les empreses compradores malgrat l’aprovació de la nova llei.

Pagesos i compradors hauran d’acordar les condicions de compra-venda i estipularan, mitjançant un contracte, la quantitat que es pagarà pel raïm i els terminis de pagament, que no podran excedir els 30 dies en el cas del raïm i els 60 en el cas del vi. Els pactes acabaran amb la incertesa sobre el preu final dels productes i permetran als pagesos saber quina quantitat cobraran per vendre el raïm. Fins ara molts pagesos s’exposaven a la incertesa i no sabien quins ingressos tindrien fins després d’haver entregat el raïm als compradors. Això feia que en molts casos els costos de producció acabessin sent més elevats que els preus de venda definitius. Per a la verema d’enguany el sector va obtenir el compromís d’aplicar la nova llei i augmentar els controls de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), que és l’organisme que s’encarrega de controlar el compliment de la llei, i del seu director, José Miguel Herrero.

Triar el comprador

Els pactes abans de la verema també permetran al pagès buscar un altre comprador si no li interessa el preu que li ofereixen. Segons explica a l’ARA Joan Santó, el responsable nacional del sector de la vinya a Unió de Pagesos (UP), aquestes mesures acabaran amb “l’abús i la posició dominant de les empreses que compraven sense contracte ni preu i pagaven quan els semblava bé”. En fixar-se els preus abans de collir, segons Santó, les empreses tampoc podran cobrar indirectament als pagesos una part dels interessos dels crèdits que demanaven per finançar-se a l’hora de comprar el raïm. A més, Santó assegura que hi havia empreses que havien arribat a pagar amb “fins a vuit i nou mesos de retard”.

Si bé la llei de millora de la cadena alimentària, que es va aprovar per acabar amb els desequilibris en les relacions comercials, va entrar en vigor el 2014, UP va denunciar al maig que de les 1.829 inspeccions que es van fer l’any passat per vetllar pel compliment de la nova llei, cap va tenir lloc en el sector vinícola. La majoria havien tingut lloc en el sector de les verdures, de la carn i de la llet.

Bones perspectives

La verema va iniciar-se la setmana passada amb l’habitual recol·lecta nocturna al centenari celler Raimat de Lleida, de la denominació Costers del Segre. Malgrat les intenses calors i la falta de pluges, les previsions de producció de raïm per a aquest 2015 a Catalunya són similars a les de l’any passat i s’espera collir uns 450 milions de quilos, una xifra que se situa dins de la mitjana de la capacitat productiva. “En general les perspectives són bones pel que fa a la quantitat. Pel que fa a la qualitat sembla que també anem per bon camí, però l’any passat es va a posar a ploure i vam haver de collir quan vam poder i no quan vam voler”, afegeix Santó.

Segons el director de viticultura de Raimat, Xavier Farré, la climatologia favorable també ha permès que aquest any es puguin collir gairebé totes les vinyes d’una passada, a diferència de l’anterior que inicialment només se’n va poder agafar entre un 10% i un 20%. “Aquest any ho podrem agafar gairebé tot”, diu. “Ha fet molta calor i ha plogut els últims dies. Els ceps estan verds i sans i els raïms són de molt bona qualitat per la calor i les pluges al moment exacte”, assegura Farré.

Des que es pon el sol fins a les cinc de la matinada, una vintena de treballadors cullen el raïm de la varietat chardonnay, que es destina a l’elaboració del cava. Segons Farré, gràcies a la verema a mà i de nit, els collidors poden seleccionar el raïm cep a cep per tal d’assegurar “uns vins equilibrats i persistents”. “La previsió és excel·lent, si tot surt segons l’esperat el consumidor notarà la millor expressió d’aromes i gustos”, diu Farré.

stats