Economia 21/06/2013

La banca alerta del risc que els grups públics necessitin més ajudes

Dimarts Luis de Guindos es va mostrar confiat a recuperar en els processos de venda les ajudes injectades en els grups nacionalitzats

Joan Faus
2 min

Santander.No és cap secret que el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, és un crític acèrrim de l'evolució que han tingut les antigues caixes d'estalvi més dèbils, i ahir en la seva intervenció en unes jornades a la Universitat Menéndez Pelayo de Santander ho va tornar a deixar molt clar. "El pas dels temps no arregla el problema, incrementa les necessitats de les entitats fallides perquè estan mal dissenyades", va deixar anar tot just començar la quarta jornada de les ponències que organitza l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE).

I durant el transcurs de la seva intervenció i en el posterior col·loqui, Martín es va deixar anar una mica més. Va advertir que "en funció" del que es faci amb les entitats "no viables" -així anomena les nacionalitzades-, podrien necessitar noves ajudes públiques.

Després del debat, des de l'entorn del president de la patronal es va explicar que es referia al risc que com "més temps passi" i l'impagament de crèdits vagi empitjorant, els tres grups en mans de l'Estat puguin necessitar més capital. En aquest sentit, advoca per vendre CatalunyaCaixa i Novagalicia -molt més petites que Bankia- com més aviat millor. De fet, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va tornar a apostar ahir perquè la comercialització sigui "ràpida", però de moment el ministre d'Economia encara no ha decidit si és millor esperar per obtenir més diners.

Dimarts Luis de Guindos es va mostrar confiat a recuperar en els processos de venda les ajudes injectades en els grups nacionalitzats, cosa que Martín va titllar d'"empresa difícil però no impossible". El ministre també va avançar que el sector haurà de fer provisions de 10.000 milions durant dos anys, cosa que posarà en dificultats precisament les entitats públiques.

Posició victimista en l'auxili

Durant la seva intervenció, Martín va destacar, com és habitual, el rol de la banca en el sanejament financer. Va dir que dels 75.000 milions per ajudar les entitats febles, uns 20.000 els ha posat la banca, que també "està assumint la meitat de les pèrdues". I va concloure: "És increïble que no es reconegui".

stats