PERSISTEIXEN ELS DUBTES SOBRE ESPANYA
Economia 04/06/2013

Vigilància més estreta als bancs

La 'troica' adverteix que les entitats espanyoles podrien necessitar més capital si la crisi empitjora

Laia Forès
2 min

Brussel·lesEls inspectors internacionals -els temuts homes de negre - van emetre ahir el seu veredicte després de la seva visita a Madrid: l'aplicació de les mesures acordades a canvi del rescat bancari s'està posant en marxa correctament, però cal mantenir "una vigilància molt estreta" sobre les entitats financeres. L'informe preliminar que ahir va fer públic la troica , formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), adverteix dels "riscos elevats" de l'economia espanyola, que podrien fer més gran el forat dels bancs.

La troica no demana explícitament més ajudes per augmentar el coixí dels bancs però sí que adverteix de l'impacte negatiu d'un possible empitjorament de l'economia. De fet, l'informe de la troica descriu amb tota la cruesa la realitat econòmica espanyola, amb un creixement negatiu, un elevat atur i un dèficit públic que, tot i els esforços, es manté elevat. El document demana al govern espanyol que no abaixi la guàrdia en la supervisió bancària, atès que la situació econòmica és "adversa" i el mercat immobiliari continua afectant "severament" els actius del sector bancari espanyol.

Rebuig d'ajudes europees

Un dels rumors que sonen amb més força en els cercles econòmics és que algunes entitats necessitaran més diners per augmentar les seves previsions i garantir la seva solvència. El govern de Mariano Rajoy, però, ho ha negat sempre. I en qualsevol cas, considera que si calgués augmentar el capital d'alguns bancs, no es recorreria a ajudes europees sinó que el FROB mateix podria recapitalitzar les entitats. Madrid, però, podria utilitzar els gairebé 60.000 milions que encara queden disponibles del rescat bancari acordat amb els socis de l'euro.

L'informe de la troica afirma que actualment les entitats rescatades han augmentat satisfactòriament el seu nivell de solvència. "La situació de liquiditat del sector bancari espanyol ha millorat", diu el document. No obstant això, el crèdit continua arribant amb dificultat a famílies i empreses, segons afirma un text que també va fer públic ahir el Fons Monetari Internacional.

Els inspectors de la troica també van analitzar durant la seva estada a Madrid la nova llei hipotecària impulsada pel PP. Tot i que els populars es van quedar sols per aprovar-la perquè es quedava curta a l'hora d'evitar els desnonaments, l'opinió dels tres organismes internacionals és la contrària.

Sense fer atenció ni esmentar ni una sola vegada el drama que suposen els desnonaments i els abusos en el sector hipotecari -denunciats fins i tot pel Tribunal de Justícia europeu-, la troica alerta del risc que aquesta llei empitjori la solvència dels bancs. En l'informe preliminar, la troica no considera il·legal la nova normativa però afirma que s'ha d'aplicar de tal manera que no es comprometi l'estabilitat financera. "La posada en marxa d'aquesta llei s'ha de vigilar", conclou la troica .

El debat sobre si les entitats bancàries necessitaran o no més diners no afecta només l'Estat. Alemanya està fent mans i mànigues per ajornar la posada en marxa de la unió bancària. Berlín vol que abans es tapin tots els forats de les entitats per evitar que un futur mecanisme comú per solucionar crisis bancàries serveixi per recapitalitzar bancs que actualment tenen problemes de solvència. El president del BCE, Mario Draghi, va recordar ahir que abans de posar en marxa la unió bancària, els socis han de fer un exercici de transparència.

stats