Qualificaciócreditícia
Economia 01/06/2013

Standard & Poor's ens deixa per sobre del bo escombraria

Jaume Perelló
2 min

PalmaAprovat baix per les Illes

L'agència de mesurament de risc Standard & Poor's (S&P) manté la qualificació creditícia a llarg termini de Balears amb un aprovat baix (BBB-), un escaló per sobre del bo escombraria, igual que Andalusia, Aragó, Canàries, Galicía i Madrid, mentre que Catalunya (BB) i el País Valencià (BB-) continuen a nivell de bo escombraria. L'agència ho justifica dient que preveu que aquestes comunitats autònomes continuaran reduint el dèficit públic gradualment i no es desviaran de manera significativa de l'objectiu marcat, excepte Catalunya i el País Valencià.

En el cas de les Illes Balears, l'agència assenyala que no compleixen els criteris que li podrien atorgar una qualificació superior a la d'Espanya, raó per la qual les conserven al mateix nivell. Considera que l'economia de Balears no resistiria millor que l'espanyola un escenari d'agreujament de la crisi, ja que els seus ingressos depenen en gran mesura de les transferències del govern de l'Estat i gairebé no tenen independència financera. També creu que l'evolució de les Illes i la seva qualificació creditícia dependrà de com vagi a l'economia espanyola i espera que redueixi el dèficit enguany i l'any que ve. A tot això, l'Executiu balear considerà que S &P ha reconegut la dificultat de desenvolupar el potencial econòmic de l'Arxipèlag a causa de l'actual sistema de finançament.

El Consell de Ministres autoritzà ahir operacions d'endeutament per a les comunitats autònomes de Balears, Cantàbria, Canàries, País Basc i País Valencià. A Balears i Canàries se'ls autoritzen operacions d'endeutament per finançar un segon tram de dèficit del 0,35 per cent del PIB autonòmica. L'emissió de deute per a les Illes s'ha xifrat en un màxim de 93.085.000 euros i la Comunitat també podrà realitzar els endeutaments autoritzats en diversos acords de 2012 per un màxim de 161.486.437 euros.

Es prorroguen fins al 30 de setembre les autoritzacions d'endeutament a llarg termini de les comunitats de Cantàbria, Canàries i Balears contingudes en diversos acords del Consell de Ministres de 2012 per un import pendent de formalitzar.

stats