Economia 24/08/2017

El consum de les famílies accelera l’economia tot i el fre dels salaris

El govern espanyol qualifica d’equilibrada la millora malgrat que la productivitat baixa

Xavier Grau
3 min
El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir al Congrés la mesura.

BarcelonaEl ministre d’Economia, Luis de Guindos, va treure pit ahir quan va comparèixer per donar compte de l’evolució de l’economia espanyola. El creixement s’accelera, fins i tot més que l’any passat, i el PIB va créixer un 0,9% el segon trimestre en comparació amb el trimestre anterior, o un 3,2% si es compara amb el mateix període de fa un any. Per això, el govern espanyol, quan faci el quadre macroeconòmic dels pressupostos generals de l’Estat per al 2018, revisarà a l’alça la previsió de creixement per al 2017, que al juliol va fixar en un 3%.

Guindos va remarcar que el creixement, en la seva opinió, “és equilibrat”, malgrat que la forta empenta ve sobretot del consum de les famílies. De fet, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la demanda interna va aportar 2,4 punts al creixement interanual, una dècima més que el trimestre anterior, mentre que la demanda externa -amb rècord històric d’exportacions però un dèficit comercial que es dispara un 40%- va aportar set dècimes, una taxa molt semblant al trimestre anterior.

L’alegria del ministre va quedar palesa quan va explicar que el creixement espanyol ha portat el PIB al nivell que tenia el 2007, abans de la crisi, i quan va destacar que el creixement espanyol creix més que la mitjana d’Europa. Tot i així, va reconèixer que la millora de l’economia europea és un “vent de cua” que afavoreix la recuperació espanyola. Però, per rebaixar el triomfalisme, el ministre va admetre que Espanya no haurà sortit de la crisi fins que no recuperi el nivell d’ocupació d’abans de l a crisi, malgrat que les dades demostren que en un any s’han creat 480.000 llocs de treball equivalents (jornades completes).

Poca productivitat

Les dades de l’INE també revelen que la productivitat aparent per lloc de treball equivalent va baixar dues dècimes, fins a un 0,3%, i la remuneració mitjana per assalariat va retrocedir un 0,1%.

Aquest és un dels riscos que veu en l’economia el professor d’economia de l’Iese Antonio Argandoña. Aquest expert considera que és bo que les famílies tinguin més confiança i impulsin l’economia, i atribueix la baixa productivitat al fet que un dels principals motors és el turisme. Això en si mateix no és dolent, indica aquest expert. “No és alarmant, però hi haurà un problema de futur si no hi ha un incentiu per passar a una economia més productiva i tecnològica”, assegura.

Argandoña veu lògica l’acceleració del creixement, perquè “l’economia duu molta inèrcia i es crea un optimisme que anima les inversions de les empreses i el consum de les famílies, malgrat l’alta temporalitat dels contractes laborals”. Aquest expert no veu riscos a curt termini, però destaca alguns desequilibris que, si hi ha alguna sorpresa, es poden convertir en un problema, com “l’elevat deute de les famílies, malgrat que s’ha reduït, i el deute de l’Estat, que és del 100% del PIB”.

A més, Argandoña destaca que els bancs encara tenen un deute alt i que, en un futur, el Banc Central Europeu podria començar a deixar de comprar deute, o podria apujar els tipus d’interès. Són ombres a llarg termini, però el professor de l’Iese tem que els polítics no les vegin perquè es fixen massa en el curt termini.

La patronal i els sindicats també discrepen sobre la interpretació de les dades publicades per l’INE. Ahir la patronal espanyola CEOE va destacar el creixement “equilibrat”, malgrat l’alentiment del sector exterior. Però el sindicat UGT va indicar que el creixement continuarà “desigual i malalt” fins que es tradueixi en una millor ocupació i uns salaris més elevats”.

stats