Economia 29/06/2013

Nou pessic a la reserva de les pensions

El govern espanyol necessita 3.500 milions del fons per garantir la paga doble

Elena Freixa
2 min

Barcelona."El saldo de tresoreria a tancament de juny no permet afrontar el pagament de prestacions sense haver de recórrer al Fons de Reserva". Així va justificar ahir en un comunicat el ministeri d'Ocupació el nou pessic que l'executiu espanyol haurà de fer per pagar l'extra als pensionistes aquest estiu. En concret, traurà dels estalvis 3.500 milions d'euros que serviran per completar els 14.000 milions de despesa que suposa aquest pagament de prestacions.

No és la primera vegada que el govern de Mariano Rajoy utilitza les reserves per afrontar aquests pagaments. Entre el gener i el desembre de l'any passat es van fer servir fins a 11.600 milions en dues tongades. Els primers 4.680 milions d'euros van sortir del Fons de Prevenció i Rehabilitació, mentre que els 7.000 milions restants sí que van ser pròpiament del Fons de Reserva de la Seguretat Social.

La guardiola de les pensions tenia al voltant de 63.000 milions d'euros, segons l'última actualització de finals del 2012, cosa que vol dir que s'havia reduït (després de les disposicions fetes) un 5,6% respecte a un any abans. El ministeri d'Ocupació té previst donar a conèixer el saldo real actual del fons la setmana vinent.

El nou pessic d'aquest juliol -va justificar ahir el ministeri- s'explica perquè en aquest mes s'ingressa la paga doble a tots els funcionaris i es liquida l'IRPF de les prestacions, que suposa un increment de la despesa d'uns 1.000 milions, segons el govern espanyol.

Debat sobre la sostenibilitat

La utilització dels estalvis del Fons de Reserva arriba en ple debat sobre la sostenibilitat de tot el sistema públic de pensions, sotmès a una reforma que Brussel·les vol que culmini abans que acabi l'any. De moment, l'informe encarregat a experts per part de l'executiu ha traçat unes recomanacions que orienten a una futura rebaixa de les pensions per tal de lligar-les a l'esperança de vida i als ingressos (de moment a la baixa) de la Seguretat Social. Tot plegat podria començar a aplicar-se l'any que ve si el PP fa seves les recomanacions i imposa la seva majoria en el tràmit parlamentari que començarà en les pròximes setmanes.

Un portaveu del ministeri d'Ocupació va confiar que la retallada de les reserves es pugui recuperar parcialment per mitjà dels interessos que genera el mateix fons, el 97% del qual està invertit en deute espanyol. A més, van afegir les mateixes fonts, a mesura que es redueixi l'atur i es generin més ingressos a la Seguretat Social, també podrà corregir-se aquesta situació deficitària.

El superàvit del sistema de Seguretat Social fins al maig va ser de 7.779 milions, un 1,61% inferior al que hi havia a la caixa fa un any, d'acord amb el balanç publicat ahir pel ministeri.

stats