SEGURETAT SOCIAL
Economia 14/06/2013

Moody's avala els canvis en pensions

L'agència de qualificació aplaudeix que es proposi desvincular-les de l'IPC

Joan Faus
3 min

Madrid.Igual que a la resta de països europeus amb problemes, gran part de les decisions econòmiques del govern espanyol persegueixen objectius concrets i tangibles, com reduir el dèficit públic i impulsar el creixement i l'ocupació, però també d'altres de més abstractes, com acontentar els mercats o, si més no, no fer-los enfadar. Malgrat que les aigües estan molt més tranquil·les que fa un any, a la Moncloa han après bé la lliçó i són molt conscients que els actors que mouen els mercats són molt volàtils i que, si es tornen a acumular dubtes sobre Espanya, la calma financera dels últims mesos pot saltar ràpidament pels aires i la prima de risc pot tornar-se a disparar.

Amb aquest escenari de fons, anuncis com el que va fer ahir Moody's són percebuts per l'executiu de Mariano Rajoy com un aval i un respir, segons revelen cercles pròxims al president. L'agència de qualificació de deute va considerar "positives" per a la solvència d'Espanya les propostes de l'informe de reforma del sistema de pensions, que un comitè d'experts va entregar fa una setmana a la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez. D'entre les recomanacions, Moody's va destacar la de vincular les pensions a l'esperança de vida, cosa que permetria que rebessin un "tractament equitatiu" tots els grups d'edat, i la d'avançar l'entrada en vigor de la reforma entre els anys 2014 i 2019, en lloc del 2027, com es preveia en les modificacions fetes el 2011 pel PSOE.

L'agència també va aplaudir que els experts proposin acabar amb la vinculació entre l'evolució de l'IPC i la de les prestacions. "Encara que la majoria dels beneficis del factor de l'esperança de vida trigarien anys a notar-se [...], posar fi a la indexació a la inflació portaria beneficis ràpidament al sistema de pensions i a les finances públiques", va destacar en un informe. En resum, un conjunt de mesures que creu que "millorarien significativament" tant el model de pensions com l'estat dels comptes públics d'Espanya.

Actualment, Moody's atorga al deute espanyol una qualificació de Baa3 amb perspectiva negativa, l'últim nivell abans del bo porqueria, que pràcticament implicaria perdre l'accés als mercats. L'anunci d'ahir sembla que allunya el risc de rebaixa. La segona de les tres grans agències, Standard & Poor's, li dóna la mateixa nota (BBB-), mentre que Fitch la situa un graó per sobre: BBB amb perspectiva negativa.

Precisament, el director gerent de ràtings de Fitch, Ed Parker, va dir ahir, en unes jornades a Madrid, que Espanya està en el camí "correcte" per millorar el comportament de la seva economia, però va alertar que encara queda un "llarg camí per recórrer", amb uns riscos principalment "a la baixa" que fan "essencial" continuar les reformes i els ajustos. Parker també va lloar els plans en matèria de pensions, així com els canvis fiscals o la "forta millora" dels costos laborals, però va demanar continuar la reducció del dèficit i anar més enllà en la reforma laboral del febrer del 2012.

Calendari de negociacions

D'altra banda, la taula del Pacte de Toledo va acordar ahir el calendari de negociació de la reforma de pensions. A partir de dimarts que ve, compareixeran al Congrés de Diputats els dotze experts que van redactar l'informe, així com representants dels agents socials i d'Ocupació.

La intenció de la ministra Báñez és que a finals de juliol la comissió hagi acordat les línies mestres de reforma perquè així comenci a tramitar-se al ple al setembre, però el PSOE i CiU creuen que és massa poc temps si de veritat el PP busca el consens. La federació, segons explica el diputat nacionalista Carles Campuzano, s'oposa a avançar els canvis a abans del 2027 i a acabar amb la vinculació entre l'evolució de les prestacions i l'IPC.

stats