Economia 02/06/2013

Milers de persones protesten per l'austeritat a Europa

Jornada de manifestacions en dotze països de la UE

Laia Forès
2 min

Brussel·les"No paguem el seu deute. Que es foti la troica " és el lema que va encapçalar la manifestació d'ahir contra les retallades a Barcelona. La frase és la versió catalana de la portuguesa " Que se lixe a troika ", un lema que s'ha fet molt popular al país veí i que dóna nom al moviment social portuguès -semblant al 15-M- que lidera les protestes populars contra l'austeritat. La manifestació a la capital catalana va reunir més de 3.000 persones i estava convocada per la plataforma Juntes Podem, que aglutina diverses plataformes sectorials, associacions veïnals, entitats, sindicats i partits polítics d'esquerres.

La protesta de Barcelona es va repetir en un centenar de ciutats, entre les quals València, Madrid, Brussel·les, Lisboa, Frankfurt, París i Londres, en una jornada reivindicativa convocada amb el lema "Pobles units contra la troica ". Ciutadans de dotze països europeus -especialment del sud- van sortir al carrer per manifestar-se contra la política d'austeritat imposada per la troica , el nom amb què es coneixen les tres institucions que supervisen les reformes dels països rescatats, la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE). Els manifestants es queixaven de les retallades draconianes que aquestes institucions han obligat a fer en estats membres que han demanat rescats com Grècia, Portugal i Espanya.

Incidents a Frankfurt

A Frankfurt, la seu del BCE, la d'ahir va ser l'última de tres jornades de protestes i una de les més multitudinàries. Unes 7.000 persones segons la policia -20.000 segons els organitzadors- es van manifestar davant la seu de l'autoritat monetària europea. L'acte va acabar amb enfrontaments entre un grup de manifestants i la policia.

A la manifestació de Brussel·les hi van participar sobretot expatriats espanyols. A banda del moviment 15-M, a la protesta també hi participava l'anomenada marea granate , que agrupa els joves espanyols que han hagut de marxar fora a buscar feina. "Parlem diferents idiomes però tots som víctimes de la mateixa política", explicava Lídia Brun, una manifestant catalana. La protesta a la capital europea, més simbòlica que nombrosa, va tenir lloc al cor del barri europeu, a la plaça Schumann.

A Lisboa la manifestació contra la troica va comptar amb menys participants que en altres ocasions, però amb els mateixos lemes contundents contra l'austeritat. La protesta va acabar davant la representació de l'FMI a la capital del país. Portugal és un dels socis europeus que ha hagut de ser rescatat i un dels que s'ha vist obligat a fer retallades més ambicioses.

stats