PRESSUPOSTOS
Economia 19/08/2015

Linde marca com a prioritat la reforma del finançament Mesures contra la doble comissió als caixers

El Banc d’Espanya alerta que l’economia “és lluny” de deixar de ser “vulnerable”

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, va comparèixer ahir al Congrés de Diputats per analitzar els pressupostos generals de l’Estat per  al 2016.

MadridAval, agafat amb pinces, del Banc d’Espanya als pressupostos generals de l’Estat per al 2016. El governador de la institució, Luis María Linde, veu amb bons ulls el quadre macroeconòmic del govern de Mariano Rajoy però adverteix que la situació de creixement que està vivint Espanya és “bastant excepcional” i pot acabar en qualsevol moment. “Estem lluny d’haver superat tots els factors de vulnerabilitat”, va alertar ahir Linde durant l’anàlisi dels comptes a la comissió d’economia del Congrés. En una estranya intervenció del supervisor, cridat a comparèixer en ple estiu durant la roda de presentació en comissions dels comptes a la cambra baixa, el governador va decidir mullar-se en el debat polític a Catalunya.

El debat a Catalunya

La reforma del finançament serà un dels “grans temes” del 2016

El Banc d’Espanya s’afegeix al clam perquè es reformi el sistema de finançament autonòmic. Responent a una petició de CiU -que ahir va intervenir de manera conjunta, com ho feia abans que la federació es divorciés-, Linde va decidir marcar com una de les prioritats de la pròxima legislatura la reforma del finançament. “No som experts en el tema però el Banc d’Espanya no discrepa que el sistema ha de ser reformat”, va dir, recordant que serà un tema “complicat” per les “implicacions polítiques que té”. En aquest sentit, ho emmarca com un dels “grans temes” de la pròxima legislatura, és a dir, del 2016, i s’escuda en multitud d’informes que han arribat al Banc d’Espanya.

Demana més reformes

Avís als partits: cal seguir amb les polítiques de consolidació fiscal

El supervisor bancari celebra la recuperació econòmica i que Espanya sigui el país de l’eurozona que creix amb més força, però recorda que un creixement tant del PIB com de l’ocupació del 3% durant aquest any no significa que l’Estat hagi “superat les conseqüències de la crisi iniciada el 2007”. Llança així també un avís de cara a les generals: cal continuar amb les polítiques de consolidació fiscal. El Tresor espanyol va aconseguir ahir emetre 5.450 milions d’euros a sis i dotze mesos gairebé a interès zero gràcies a l’acord pel tercer rescat de Grècia, però Linde adverteix que “els dubtes sobre la continuïtat en l’esforç del re-equilibri econòmic, fiscal i financer podrien posar fi i portar retrocessos al redreçament aconseguit”.

Un deute desbocat

Linde veu l’endeutament de l’Estat “molt difícil de corregir”

El Banc d’Espanya estima que la inflació es col·locarà a finals d’any a un 1%, però també alerta que l’Estat té un problema “important” d’endeutament públic i privat que no es corregeix fàcilment. Linde va subratllar que per solucionar-ho serà necessària una economia que creixi de manera sana a través de les exportacions, l’ocupació i la inversió. El PP no preveu que el deute superi el 100% del PIB aquest any ni que comenci a baixar el vinent.

Riscos en la recaptació

Proposa tornar a apujar l’IRPF si frena el creixement econòmic

Davant d’una situació “bastant excepcional” de l’economia espanyola que no s’ha allargat més que en breus períodes de temps, Linde demana “identificar els riscos de desviament” de la recaptació pel que fa a les cotitzacions “i reaccionar a temps”. No acaba de veure amb bons ulls la rebaixa d’impostos de Montoro i obre la porta a tornar a apujar l’IRPF si es frena el creixement econòmic. En aquest sentit, alerta també que hi ha riscos de no complir amb els objectius de dèficit per un “marge reduït”.

Sí al quadre ‘macro’ del PP

Creu que l’atur baixarà fins a

un 20% a finals de l’any vinent

Per al supervisor, els pressupostos generals de l’Estat són una “prolongació de l’actual fase de recuperació” amb un quadre macro lleugerament més optimista del que ha fet el Banc d’Espanya. Tot i això, Linde dóna per bones les previsions de l’executiu pel que fa a l’ocupació i pronostica una taxa d’atur al voltant del 20% a finals de l’any vinent. Actualment està en un 22,5%.

Aval a les pensions privades

Veu difícil que tothom pugui tenir una bona pensió en un futur

El Banc d’Espanya s’afegeix a les peticions perquè els ciutadans es facin un pla de pensions privat. “Serà difícil que l’evolució demogràfica no afecti el sistema de repartiment”, va admetre ahir Linde, que va demanar a l’oposició que sigui “realista” i entengui que es toqui la guardiola de les pensions.

El Banc d’Espanya segueix amb un discurs ambivalent pel que fa a les dobles comissions a no clients per l’ús dels caixers que apliquen tant CaixaBank com el BBVA i el Banc Santander. El governador de la institució, Luis María Linde, va afirmar que prendrà les mesures que consideri “oportunes dins de les seves competències” perquè s’acabi amb aquest sobrecost. I és que la institució només s’ha limitat a recomanar a la patronal de la banca que les elimini, perquè segons la normativa vigent aquesta mesura no està permesa, però en cap moment els ha obligat a retirar-la.

“No som un tribunal de justícia, sinó un supervisor”, va dir ahir Linde davant les crítiques de l’oposició a la comissió d’economia del Congrés. El governador diu que està a l’espera que la patronal de la banca faci cas de la seva recomanació. Fa només deu dies, el Banc d’Espanya va afirmar en un escrit de resposta a l’Associació de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae) que no tenia indicis que els caixers de La Caixa estiguin cobrant dues comissions. Tot i això, poc abans, el supervisor va enviar una nota en què recordava que per retirar diners d’un caixer que no és de la teva entitat només se’t pot cobrar una comissió, i no els dos euros que apliquen tant CaixaBank com el BBVA i el Banc Santander. El Banc d’Espanya va respondre així a l’anunci de la Competència (CNMC), que va afirmar que està estudiant la comissió de dos euros.

D’altra banda, Linde no va descartar ahir noves fusions de bancs espanyols. “No em sembla impossible”, va dir en resposta a CiU. El governador creu que encara hi ha un problema de rendibilitat als bancs espanyols i europeus i que cal una altra reforma.

stats