BANCA
Economia 05/06/2013

L'estalvi ètic gestionat per Colonya puja un 48%

La solidaritat dels clients permet subvencionar 63 projectes

Jaume Perelló
3 min
Les caixes d'estalvis han passat a la història, a excepció de Colonya i la Caixa d'Ontinyent.

Palma.L'estalvi ètic està de moda i n'hi ha un bon motiu. La crisi financera internacional, la gestió de les caixes d'estalvis que ara investiga la justícia i les decisions d'atorgar crèdits més que dubtosos han fet que molts ciutadans vegin la banca convencional com una cosa poc fiable. Potser per això els dipòsits que gestiona la Caixa Colonya com a estalvi ètic han passat de 20 a 30 milions d'euros, fet que significa una pujada del 48%.

El coordinador de l'estalvi ètic, Antoni Amengual, va afirmar ahir en la presentació dels resultats que "hem incrementat els dipòsits un 53% els darrers 12 mesos, cosa que ens confirma que hi ha demanda per aquest producte. La gent confia en l'estalvi ètic i n'estam molt satisfets".

Pel que fa als clients, durant el 2012 el nombre de persones que confiaren doblers al programa d'estalvi ètic es va incrementar un 32%, mentre que en els primers cinc mesos de 2013 l'augment fins i tot cresqué i se situa en el 35%.

El president de Caixa Colonya, Josep Cifre, es va mostrar especialment satisfet pels resultats obtinguts i afirmà que "el creixement de clients i dipòsits de l'estalvi ètic del 2012 continua el 2013. Colonya i l'estalvi ètic tornen a fer una aposta innovadora, que en la nostra opinió és la que necessita Balears per sortir de la crisi, davant l'estancament econòmic que sofreix el país". Gràcies a la confiança de més de 10.000 persones i entitats, que s'impliquen en l'estalvi ètic i "renuncien a part dels seus interessos", Colonya pot donar suport a projectes socials, ambientals i culturals. En concret, gràcies als 127.000 euros generats pels interessos dels dipòsits solidaris de l'estalvi ètic s'han pogut concedir 63 subvencions a entitats de les Illes per un import total de 69.556 euros, amb els quals s'han prioritzat les actuacions de caire social i assistencial (64,50%).

Al llarg d'aquests 13 anys, les donacions, procedents dels interessos dels impositors, de l'estalvi ètic de Colonya han arribat a 977.000 euros i han finançat projectes ètics i solidaris per import de 13,9 milions per a iniciatives laborals de persones amb discapacitat, d'inserció sociolaboral, humanitàries, ecològiques i mediambientals, i d'economia social i solidària.

Un 9,50%

L'estalvi ètic suposa un 9,50% del total del volum de negoci de la Caixa Colonya de Pollença, una de les dues úniques caixes d'estalvis que són tècnicament caixes, després que el tsunami financer acabàs amb la resta d'entitats, avui dia agrupades després de processos de fusió. En opinió del president de Colonya, "la nostra entitat es manté fidel als principis fundacionals, que es basen en la prudència, la proximitat al client i a la capacitat de respondre sempre per totes les operacions que feim", va explicar Cifre.

Els resultats de l'entitat confirmen aquesta circumstància, ja que mentre que l'índex de morositat de la banca a tot l'Estat espanyol ronda l'11%, a Colonya només supera lleugerament el 5%. Per aquest motiu no han hagut d'afrontar tants processos d'execució hipotecària com la major part de les entitats financeres. "Però és evident que també ens afecta", va dir el president. "Com a gestors de fons de clients que confien en nosaltres, no ens queda més remei que voler recuperar les garanties i els recursos, però puc afirmar que no hem desnonat ningú". Colonya ha intentat, segons el seu màxim responsable, "obrir processos de diàleg en cada cas, trobar-hi solucions, arribar a acords que fins i tot han permès que les persones no hagin de quedar al carrer. Per nosaltres, la part humana és un aspecte fonamental".

Fa fos dies, la junta directiva del Fons Europeu d'Inversions va aprovar oferir una garantia del 75% de les inversions que faci Colonya per promoure fins a 350 emprenedors. Aquest programa suposa el finançament d'iniciatives per valor de 5 milions d'euros per l'economia social i productiva.

stats