Economia
Economia 29/06/2013

IRPF, IVA i habitatge: rosari de pujada d'impostos del PP

Després de guanyar les eleccions prometent no elevar els tributs, el govern de Mariano Rajoy no ha parat d'incrementar la pressió fiscal

Elena Freixa
2 min
Una promoció de pisos a Sarrià de Ter, a les comarques de Girona, una de les zones de Catalunya amb més estoc de pisos nous per habitant.

BarcelonaEl PP va guanyar les eleccions el 2011 després de prometre no apujar impostos, però un cop instal·lat a la Moncloa, Mariano Rajoy es va desdir de les seves promeses. Primer amb l'argument que l'economia estava pitjor del que s'esperava i després pels 'consells' de Brussel·les, pocs impostos han quedat sense tocar. Fins a la publicació de les noves pujades d'aquest dissabte, aquestes han estat les pujades de tributs del govern espanyol del PP:

  • IRPF (2011): Es va anunciar com una mesura temporal. Els increments anaven del 0,75% al 7% depenent del nivell d'ingressos. A Catalunya el tram més alt ha quedat en el 56%. La pujada s'havia d'anul·lar el 2014, però s'ha prorrogat un any.
  • IBI (2011): L'impost sobre béns immobles (IBI) també és més alt des de l'any passat. Els immobles amb un valor per sobre de la mitjana municipal tributen un 4%, un 6% o un 10% més. La pujada havia de ser reversible aquest any, però s'allarga un any més.
  • Impost de societats (2012): Rajoy ja va eliminar o limitar deduccions de les quals es beneficiaven grans empreses. Per exemple, es van limitar les compensacions per pèrdues d'exercicis anteriors i també es van reduir deduccions per actius intangibles (com les marques) del 10% a l'1%.
  • IVA (2012): La pujada de la taxa, que grava directament el consum, ha estat la pujada més dolorosa. El tipus reduït va passar del 8% al 10%, i el general, del 18% al 21%. En alguns casos, com ara la cultura, es va passar a aplicar el tipus general i no el reduït i la pujada va ser de 13 punts de cop.
  • Impostos energètics (2012): Es van aprovar un reguitzell de set nous impostos a empreses del sector energètic, entre els quals el cèntim verd al gas i un de 6% de caràcter general.
  • Habitatge (2013): A partir d'aquest any la compra de l'habitatge ja no desgrava a l'hora de fer la declaració de la renda. A més a més, es passa a aplicar el 10% d'IVA i no el 4%.
  • Loteries (2013): Els premis de loteria, històricament lliures d'impostos, passen a tenir un gravamen del 20% quan són superiors als 2.500 euros.
stats