Economia 21/09/2017

Guindos ofereix diners a la Generalitat si abandona el referèndum

El ministre d'Economia assegura al 'Financial Times' que plantejaria una reforma del finançament

Ara
2 min
Luis de Guindos parla a 'España amenazada' dels temps més difícils de la crisi.

BarcelonaEl ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha afirmat en una entrevista publicada aquest dijous al 'Financial Times' que està disposat a debatre sobre el finançament si Catalunya deixa estar la independència. No obstant això, el ministre ha tornat a carregar contra el pla del Govern per organitzar el referèndum, que ha qualificat de "pantomima" sense legitimitat legal, just després de la macrooperació d'ahir de la Guàrdia Civil contra l'1-O.

Segons Guindos, Catalunya no té cap possibilitat de ser independent, però a Madrid estarien disposats a parlar sobre una reforma del finançament català si la Generalitat abandona el Procés. "Un cop es deixin estar els plans d'independència, podem parlar", ha explicat el ministre a la capçalera anglosaxona. Tot i així, Guindos ha refermat que aquestes converses es farien dins els límits de la Constitució.

"Catalunya ja té molta autonomia, però podem parlar d'una reforma del sistema de finançament i d'altres aspectes", ha assegurat. Guindos ha dit que l'executiu espanyol està més obert ara a les demandes dels catalans que el 2012. "Estàvem enmig de la crisi i el nostre focus era evitar un rescat a Espanya... però ara la situació ha canviat, tenim més marge fiscal, estem en recuperació i això obre noves oportunitats en el debat", ha afirmat.

Malgrat la seva oposició a l'1-0, Guindos ha admès al 'Financial Times' que, amb una majoria d'alcaldes catalans donant suport al referèndum, hi haurà algun tipus de votació, però el ha negat que es pugui qualificar legítimament de referèndum. "No pots confondre algunes urnes amb el que tu i jo entendríem per un referèndum legal", ha etzibat.

"En l'època de Franco, hi va haver dos referèndums"

Guindos ha carregat contra la legalitat de l'1-O i ha arribat a comparar-lo amb les votacions durant el règim de Franco. "En l'època de Franco, hi va haver dos referèndums... però això no significava que hi hagués una democràcia", ha sentenciat.

El ministre també ha exposat alguns arguments econòmics contra la independència i ha afirmat que seria un "suïcidi econòmic i financer" per a la regió, que reduiria la seva producció econòmica d'un 25% a un 30%. A més, ha afirmat que els bancs catalans haurien de moure les seves seus a l'Estat per no perdre accés a la liquiditat i al Banc Central Europeu.

stats