TECNOLOGIA
Economia 13/06/2013

Google es llança a la carretera amb la compra de Waze

L'aplicació de trànsit li hauria costat uns 1.000 milions de dòlars

Xavier Alegret
2 min
Google es llança a la carretera amb la compra de Waze

Barcelona.¿S'imagina un navegador GPS que no s'hagi d'actualizar perquè inclogui les carreteres noves, avisi de les obres i que, fins i tot, en temps real, doni informació del trànsit i ofereixi rutes alternatives? Doncs ja existeix, és una aplicació per al mòbil gratuïta i l'acaba de comprar Google per uns 1.000 milions de dòlars -uns 750 milions d'euros-, el mateix que va pagar fa un any Facebook per Instagram. Waze és una aplicació de trànsit i navegació israeliana que, després d'una pugna entre Google i Facebook, ha anat a parar a mans del cercador nord-americà. Així, Google ha passat a controlar un competidor del seu Google Maps i, de passada, ha evitat que acabés controlat per alguna gran corporació, com Facebook, amb capacitat per fer-li competència de tu a tu.

L'operació va ser anunciada ahir per Brian McClendon, vicepresident de Google, en el seu blog. "Per ajudar-nos a ser més llestos que el trànsit, estem molt contents d'anunciar que hem tancat l'adquisició de Waze", va anunciar el directiu del gegant d'internet nord-americà. McClendon no va concretar el cost de l'operació, però la premsa nord-americana parlava d'entre 1.000 i 1.100 milions de dòlars. De fet, fa uns mesos ja s'havia parlat de l'interès de Google per Waze i llavors es parlava de la meitat, 500 milions. No obstant, l'entrada en escena de Facebook amb una oferta superior, que estaria entre els 800 i 1.000 milions de dòlars, va encarir l'operació. Cap de les dues ofertes va prosperar, ja que els propietaris de Waze volien mantenir la seu a la ciutat de Ra'anana, en el principal parc tecnològic d'Israel i un dels més grans del món. Finalment, Google ha acceptat mantenir l'R+D de Waze a Israel, així l'aplicació podrà mantenir la seva plantilla actual.

També mantindrà, de moment, la seva independència, tot i que McClendon es va mostrar satisfet davant l'oportunitat de poder millorar Google Maps amb aplicacions de Waze i a l'inrevés, millorar l'aplicació amb les capacitats del cercador. "Treballarem de costat amb la vibrant comunitat de Waze, que és l'ADN d'aquesta aplicació", va dir McClendon. Waze, fundada el 2008, funciona amb informació que aporten els usuaris. Actualment en té 50 milions a tot el món. Des de Waze també van celebrar l'acord i la possibilitat de millorar amb el cercador: "A Google comparteixen la nostra visió sobre un servei de mapes global, actualitzat en temps real per a comunitats locals. Estem contents de treballar amb l'equip de Google Maps per millorar la nostra capacitat de cerca i d'ajudar-los en els seus esforços per construir el millor mapa del món", va explicar Noam Bardin, director de Waze.

L' start-up israeliana té clar que ha de ser global però actuar localment. Per això busca acords amb ajuntaments, com el de Barcelona. L'empresa negocia amb el consistori barceloní crear un servei per reduir els embussos a la ciutat, especialment a les rondes. La intenció és fer una prova pilot abans de final d'any i, si funciona, desenvolupar el servei. No és estrany que Waze s'interessi per Barcelona, ja que un terç dels seus 1,5 milions d'usuaris a l'Estat són de la ciutat. Així, tampoc no és estrany que un dels 33 idiomes en què es pot descarregar l'aplicació sigui el català.

stats