Economia 30/03/2017

Espanya compleix el dèficit per primer cop durant la crisi gràcies a les comunitats

El desviament queda en el 4,54% del PIB, per sota del 4,6% fixat. Catalunya és una de les sis comunitats incomplidores

Júlia Manresa
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el debat de pressupostos al Congrés

MadridÉs la primera vegada des que Brussel·les vigila els comptes de l'Estat que Espanya compleix amb l'objectiu fixat. El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest dimecres les xifres de l'execució pressupostària del 2016 i ha confirmat el que fa unes setmanes havien avançat tant ell mateix com el president Mariano Rajoy i el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Tots tres havien assegurat que Espanya compliria sobradament l'objectiu del 4,6% del dèficit públic que Brussel·les va fixar per a Espanya. Finalment, l'Estat ha tancat el 2016 amb un dèficit públic del 4,54% del PIB comptant ajudes financeres, i un 4,33% si es descompten aquestes ajudes.

Cal recordar que Brussel·les ja va revisar a l'alça la meta inicial fixada en el 2,8% amb vista al segur incompliment dels comptes aquest 2016. Aquesta obligació amb la Comissió Europea ve donada per l'anomenat procediment de dèficit excessiu, que exigeix que Espanya controli aquest desviament amb l'objectiu d'arribar al 3% des del 2009, quan Espanya registrava un dèficit públic equivalent a l'11% del PIB. En aquest sentit, Montoro s'ha felicitat de poder "exhibir" unes xifres que impliquen que el 2017 Espanya ja sortirà d'aquest procediment.

Les comunitats encapçalen la millora però no compleixen

Per administracions, les corporacions locals van tornar a complir amb els llindars marcats, com ja fa anys, amb un superàvit del 0,64% del PIB. Les comunitats autònomes, que havien de complir un objectiu del 0,7%, no ho van aconseguir, com ja havien avisat l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), i el mateix ministre d'Economia, Luis De Guindos, aquesta setmana. Així doncs, el conjunt de les comunitats autònomes van registrar un dèficit del 0,82%, per sobre el llindar marcat, però amb una forta reducció si es compara amb l'1,7% de l'any anterior, cosa que les situa com les principals responsables de la davallada al conjunt de les administracions.

Per la seva banda, l'administració central tampoc aconsegueix complir els objectius. Havia d'arribar al 2,5% de dèficit, però va tancar l'any amb un 2,7%, lleugerament superior al 2,6% registrat l'any anterior. En aquest sentit Montoro ha assegurat que sí que es compliria si no fos per despeses financeres com les que implica la gestió del FROB, per exemple, en el pagament dels antics accionistes de Bankia.

Catalunya, una de les 6 incomplidores

El ministre d'Hisenda ha volgut destacar la davallada considerable del dèficit del conjunt de les comunitats autònomes malgrat que no han complert amb l'objectiu fixat del 0,7%. La caiguda que han registrat les comunitats (que havien tancat el 2015 amb l'1,7%) és una "prova que les autonomies han utilitzat els nous recursos del sistema de finançament per reduir el dèficit públic i que no és cert que no hi ha control a les comunitats".

En aquest sentit, Montoro ha destacat que hi ha hagut 11 comunitats que sí que han aconseguit complir amb el 0,7% de dèficit fixat. Dins les incomplidores hi ha Catalunya, que malgrat que l'ha aprimat amb força tanca el 2016 amb un 0,93% de dèficit. També incompleixen Cantàbria, Aragó, Extremadura, Múrcia i el País Valencià.

La Seguretat Social, l'única que augmenta el desviament

Del conjunt de les administracions, l'única que no ha aconseguit rebaixar el dèficit públic ha estat la Seguretat Social, que va tancar el 2016 amb un 1,62% de dèficit, encara superior a l'1,2% que havia registrat l'any passat. En aquest sentit Montoro s'ha limitat a afirmar que "ja s'està abordant aquesta qüestió i les seves causes en el marc del Pacte de Toledo". Tot i això el ministeri es felicita per haver baixat de l'1,7% que s'havia fixat.

stats