Economia 30/11/2016

Draghi esperona Rajoy perquè continuï amb les reformes "encara que siguin impopulars"

El president del Banc Central Europeu reafirma l'argumentari del govern espanyol que insta l'oposició a "no derogar les reformes que ja funcionen"

Júlia Manresa
2 min
Mario Draghi, president del BCE.

MadridEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha donat un cop de mà al govern de Mariano Rajoy just en el moment en què l'executiu espanyol negocia amb la resta de grups parlamentaris aspectes tan importants per a l'economia de l'Estat com el sostre de despesa, els objectius de dèficit o l'increment del salari mínim. En l'acte de celebració del centenari de la Universitat de Deusto a Madrid, Draghi ha elogiat les reformes estructurals dutes a terme pel govern espanyol i ha cridat a la necessitat de continuar per aquesta via per augmentar la productivitat de l'economia "encara que siguin impopulars", el mateix argument que fa servir el govern espanyol per demanar a la resta de grups que no intentin "derogar les reformes dutes a terme fins ara i que ja funcionen", com ha dit el mateix Rajoy després de la intervenció del president del BCE.

Draghi ha insistit que la productivitat de l'economia global s'ha estancat, i ha advertit que aquesta tendència pot tenir conseqüències tant en la cohesió de la zona euro com en la inversió i la despesa dels estats. Per al president del BCE, els factors que hipotequen la millora de la productivitat són l'envelliment de la població, "preocupant en certes economies", ha recalcat, però també l'atur estructural, que "si continua així afectarà negativament la distribució futura del PIB per càpita". Draghi ha afirmat que les polítiques monetàries que ha impulsat des del BCE han d'anar acompanyades de reformes nacionals que impulsin la productivitat.

Intercanvi d'elogis i immobilisme

Amb aquest discurs, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha trobat el ganxo perfecte per reafirmar-se en el posicionament que ha anat repetint les últimes setmanes de negociacions. "Hem de mantenir les polítiques de consolidació fiscal i control del dèficit públic" ha recalcat i, per això, "és imprescindible que ningú plantegi la derogació de les reformes que han funcionat fins ara", ha dit citant les paraules del president del BCE.

Precisament, la no-derogació de la reforma laboral, citada per Draghi, va ser una de les línies vermelles que Rajoy va establir en la reunió amb sindicats i patronals que havia d'encetar la ronda de negociacions pel pacte social.

Draghi, però, no ha estat l'únic que ha reclamat reformes estructurals. El president espanyol també ha demanat canvis a la zona euro, que "necessita més integració i de més qualitat per enfortir el mercat interior", ha ressaltat, i ha deixat anar també que cal una política fiscal europea unitària.

stats