FINANCES
Economia 26/07/2017

Caruana diu que no era feina seva mesurar el risc dels bancs

L’exgovernador admet que el Banc d’Espanya no va fer prou

Albert Martín
2 min
Caruana diu que no era feina seva mesurar el risc dels bancs

BarcelonaMea culpa en do menor, segon acte. Jaime Caruana, exgovernador del Banc d’Espanya, va estar ahir a la comissió del Congrés que investiga la caiguda de les caixes espanyoles. I igual com va fer el seu successor, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (MAFO), Caruana va admetre la responsabilitat del supervisor en la crisi financera. Segons va dir responent a preguntes dels diputats, les actuacions de previsió que va fer l’organisme durant el seu mandat (entre el 2000 i el 2006) van ser “insuficients” per fer front a una crisi que va tenir posteriorment “efectes devastadors”. “No hi havia raons per a la complaença”, va admetre.

És a dir, en la mateixa línia que MAFO, que va admetre que havien sigut “massa optimistes”, però, a continuació, va assenyalar Caruana. Caruana va insistir ahir que tant el Banc d’Espanya com ell van avisar a través de diversos informes de l’excessiu augment del crèdit immobiliari, i va posar com a exemple un informe del 2003 en què advertia que l’habitatge estava sobrevalorat en entre un 8% i un 20%. “Assenyalava que com més temps passés, més brusc seria l’ajustament”, va dir.

Tanmateix, també es va defensar afirmant que el 2005 l’organisme que ell presidia va fer 110 escrits i més de 400 recomanacions i observacions sobre el risc del crèdit i amb advertències de vigilància. “Vam avisar dels problemes derivats de la governança de les caixes d’estalvis perquè es governessin amb rigor i es va demostrar que va ser particularment deficient”, va afirmar ahir.

Caruana va reivindicar el seu paper i va defensar la institució, assenyalant la normativa vigent com a responsable que el Banc d’Espanya no hi fes més: “El marc institucional que existia als països avançats no estava preparat per a aquesta crisi, la regulació no estava preparada per a la crisi i el Banc d’Espanya, com d’altres, no estava preparat per a la crisi”, va dir.

Pilotes fora

El seu discurs es va moure entre una lleu autocrítica i un seguit d’excuses per no explicar per què el Banc d’Espanya no va frenar la bombolla de crèdit immobiliari que acabaria agreujant la crisi financera mundial, portant Espanya a necessitar un rescat públic milmilionari i a perdre, fins ara, 51 de les seves 62 entitats. Però un argument va cridar especialment l’atenció: segons l’exgovernador, era feina de cada entitat definir la seva tolerància al risc i la seva “correcta gestió”, unes responsabilitats que “no podien ser substituïdes per l’actuació de cap supervisor”. “Algunes entitats van prendre més riscos i ho van gestionar pitjor”, va dir, resignat.

L’argument sobta, especialment atenent les funcions que el Banc d’Espanya s’atribueix a la seva pròpia pàgina web, entre les quals destaquen “promoure el bon funcionament i l’estabilitat del sistema financer” i “supervisar la solvència i el compliment de la normativa específica de les entitats de crèdit”.

Els últims informes situen en 40.000 milions els diners públics que es van abocar al rescat del sistema financer espanyol.

stats