TELECOMUNICACIONS
Economia 24/06/2013

Brussel·les vol eliminar el 'roaming' a Europa el 2015

La CE presentarà una proposta per posar fi al sobrecost de l'ús del mòbil a l'estranger

Laia Forès / Xavier Alegret
2 min

Brussel·les / BarcelonaRebre una trucada al telèfon mòbil quan som en un altre país europeu podria ser gratuït a partir del 2015, si prospera la proposta de Neelie Kroes, comissària europea de l'Agenda Digital. Kroes, artífex de la rebaixa del roaming i del cost dels SMS que Europa ha obligat a fer a les operadores de telefonia mòbil en els últims anys, vol fer un pas més en la seva croada contra els elevats preus de l'ús del mòbil en itinerància. La comissària presentarà al setembre la seva proposta per eliminar el roaming a la Unió Europea (UE).

"No té cap sentit en un mercat únic que s'apliquin recàrrecs arbitraris com els del roaming ", assegura Kroes. La comissària considera que la proposta per eliminar el roaming pot ser econòmicament beneficiosa no només per als usuaris de mòbil sinó també per a les operadores, que veuran com els seus clients perden la por a utilitzar el telèfon quan són a l'estranger.

Encara no es coneixen els detalls de la proposta, però, segons fonts comunitàries, Kroes vol eliminar tant el cost de rebre trucades com el sobrecost d'emetre trucades o utilitzar internet a través del mòbil des de l'estranger. Si els estats membres i el Parlament Europeu aproven la idea de Kroes, trucar amb un mòbil espanyol a Barcelona des de França costarà el mateix que si la trucada es fes des de la capital catalana. O el que és el mateix: el cost de les trucades serà el mateix es faci des del país europeu que es faci.

La proposta de Kroes s'emmarca en un paquet de mesures per impulsar la competència en el sector de les telecomunicacions que inclourà també unificar i simplificar la normativa per als operadors i fer més segures les xarxes europees, entre altres mesures.

Neelie Kroes vol que el paquet de mesures estigui aprovat abans de les eleccions europees de l'any que ve, a finals de maig, el moment en què també s'acaba la legislatura de la Comissió Europea i hi haurà canvis de comissaris. El més probable, però, és que l'eliminació del roaming no entri en vigor fins a l'any 2015. "Lluitaré fins al meu últim alè per aconseguir-ho", deia la comissària fa uns dies davant d'eurodiputats. El més possible és que Kroes, holandesa i de 72 anys, deixi el seu càrrec europeu l'any que ve.

Els principals operadors de telefonia mòbil a Espanya han declinat valorar la intenció de la CE d'eliminar el roaming . Prefereixen esperar a veure quines mesures du a terme Brussel·les. D'entre els operadors amb línia pròpia només Yoigo s'ha pronunciat. "És important que tinguem un entorn regulat, i creiem que Europa està buscant de quina manera es poden millorar les inversions realitzades pels operadors europeus", va respondre TeliaSonera, l'operador nòrdic propietari de Yoigo, que reivindica que la marca low cost "ha estat sempre a l'avantguarda en la reducció dels preus del roaming per als seus clients".

stats