Economia 07/12/2016

Les Balears, Madrid i Catalunya lideren l'augment dels preus dels pisos

L'elevat creixement preocuparia si es manté en el temps pel risc de bombolla, diu la Cambra de la Propietat

Xavier Grau
3 min
Les noves hipoteques creixen un 32% al febrer

BarcelonaLes illes Balears, Catalunya i la comunitat de Madrid lideren l'augment del preu dels pisos a l'Estat, segons l'índex del preu de l'habitatge publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest índex ja suma 10 trimestres d'alces des de que va començar a pujar el segon trimestre del 2014, i ha capgirat la situació de sis anys de caigudes per l'esclat de la bombolla immobiliària.

Segons aquest índex, el preu dels pisos a l'Estat s'ha encarit el 0,8% el tercer trimestre d'aquest any i un 4,1% des de principi d'any. Però mentre al País Valencià, Andalusia, Aragó, Múrcia i Melilla el darrer trimestre els preus van baixar, a Catalunya van pujar un 2%, a les illes Balears el 3,4% i a la comunitat de Madrid un 1,2%.

Fins ara en tot el 2016, l'augment a Madrid lidera els increments, amb un acumulat del 7,4%, seguit de Catalunya amb un 6,2% i les Balears amb un 5,8%.

Les estadístiques demostren per primer cop la reactivació del mercat de la construcció d'habitatges, amb un increment més important dels preus dels pisos d'obra nova que els de segona mà. Així, al conjunt de l'Estat els pisos nous acumulen un augment del preu del 5,8% en tot aquest any, mentre que els usats només augmenten el 3,8%. La distància és encara més gran si es compara amb el tercer trimestre de l'any passat, ja que els pisos nous s'han encarit un 7,3% mentre que els de segona mà ho han fet un 3,5%.

En el cas de Catalunya, els pisos de segona mà s'han encarit un 6,1% al llarg de l'any, mentre que els nous ho han fet un 7,3%. En relació a fa un any, l'habitatge nou ha pujat el 8,1% i l'usat el 6,5%.

A ritme de bombolla

Segons el gerent de la Cambra de la Propietat, Òscar Gorgues, el fort increment dels preus a Catalunya no és preocupant, ja que durant la crisi els preus van caure un 50% i des del punt d'inflexió, a començament de l'any 2014, només s'han recuperat un 16%.

"No és especialment preocupant", assegura Gorgues, que creu que seria pitjor que els preus es mantinguessin deprimits com fa un parell d'anys. El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona considera que els preus ara s'estan normalitzant.

No obstant, Òscar Gorgues reconeix que si el ritme d'increment actual es mantingués en el temps "preocuparia pel risc de caure en una nova bombolla", malgrat que considera que l'augment s'anirà alentint en els propers mesos per situar-se a uns nivells més normals, en línia amb la inflació

Segons el director d'estudis de Pisos.com, Manuel Gandarias, les estadístiques de l'INE demostren un creixement sostingut dels preus i creu que encara "queda molt de camí per fer" en aquest recorregut a l'alça dels preus.

Gandarias opina que l'augment més important dels preus dels habitatges d'obra nova "és un bon símptoma, que indica que comença una fase de recuperació i que el 2017 veurem a les estadístiques de compravenda com l'obra nova es recupera després de molts anys sense veure grues".

Per a Beatriz Toribio, responsable d'estudis de Fotocasa, l'augment dels preus demostra "el dinamisme del mercat immobiliari en una bona part de l'Estat". Per aquesta experta, les estadístiques demostren "el procés de normalització que està vivint el mercat immobiliari després de vuit anys en els quals no es comprava ni es venia res".

No obstant, Toribio destaca que el mercat es mou a dues velocitats, "amb Catalunya, Madrid i les Balears al capdavant", sobretot per l'impuls de les capitals, Barcelona i Madrid, mentre que a altres llocs com Castella-la Manxa, la Rioja o Múrcia encara hi ha caigudes interanuals dels preus.

Beatriz Toribio indica també que la gran diferència en el augment dels preus entre els pisos d'obra nova i els de segona mà es produeix per "l'escassa oferta de pisos nous, que pressiona els preus a l'alça".

stats