LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 29/06/2017

Anglaterra tem una nova bombolla de deute

El Banc d'Anglaterra considera que potser és hora d’apujar els tipus d’interès, ara en el nivell més baix de la història, el 0,25%

Quim Aranda
2 min
La inflació creix un 2,9% pel Brexit i el consum.

LondresEls britànics estan plens de deutes. És l’advertiment que ha fet el Banc d’Anglaterra (BdA) en l’informe trimestral d’estabilitat financera. El consum quotidià a través de l’augment de la càrrega sobre les targetes de crèdit, el finançament de cotxes nous i l’establiment de préstecs personals, també per al consum de béns, són els símptomes més preocupants que ha identificat el BdA d’aquesta nova etapa de bonança creditícia, que experimenta un creixement anual del 10%.

Per aquesta raó, el BdA ha demanat a les entitats que operen al país que en els pròxims 18 mesos destinin 12.900 milions d’euros més a possibles contingències. Segons l’estudi, els bancs destinen massa recursos al crèdit a costa de les reserves. El governador del BdA, Mark Carney, diu que “hi ha bosses de risc que justifiquen la vigilància”.

El mes vinent, tant l’Autoritat de Conducta Financera com la de Regulació Prudencial faran públiques les noves regles d’assequibilitat per garantir que els clients puguin retornar els crèdits. Però des del juny de l’any passat, l’economia britànica pateix els rigors del Brexit i la incertesa augmenta.

Inflació disparada

A mitjans de maig, la inflació es va situar en el 2,9%, el nivell més alt des del 2013, nou dècimes per sobre de l’objectiu del Banc d’Anglaterra. Una inflació ocasionada per la caiguda de la lliura després del referèndum de l’any passat. Al mateix temps, en aquest període els salaris s’han estancat, i tot plegat, combinat, tenalla la situació financera dels consumidors.

En aquest context, el BdA considera que potser és hora d’apujar els tipus d’interès, ara en el nivell més baix de la història, el 0,25%. En l’última reunió del comitè de política monetària, tres dels seus membres van votar a favor de fer-ho. I ahir mateix, Carney, des de Sintra, a Portugal, va assegurar que “és probable que l’eliminació d’estímuls monetaris sigui necessària”, si millora el nivell d’inversió i els salaris. El Brexit, però, ho fa improbable.

En qualsevol cas, la por del Banc d’Anglaterra és que si els tipus comencen a pujar, com s’anuncia, els consumidors, ja prou encotillats, no puguin fer front al pagament dels seus deutes.

Amenaça per a l’estabilitat

El fort creixement dels préstecs al consum ha fet que la publicació dels resultats d’estrès sobre aquesta mena de crèdits, que s’havia de fer al novembre, s’avanci al setembre. La raó és que els préstecs a curt termini podrien a la llarga representar una amenaça per a l’estabilitat financera, ja que les famílies tendeixen a deixar de pagar aquests préstecs abans que les quotes hipotecàries en moments d’estretor.

I encara que els deutes per a crèdits al consum al Regne Unit només representin una setena part del total, són els que més sovint deriven en impagats i els que les entitats acaben incorporant en el seu compte de pèrdues.

stats