Balears 02/08/2015

Un model turístic de rècord enfront d’un futur sostenible

B. Roselló
2 min
El mal plantejament urbanístic de les Illes té una incidència clara en l’escassetat dels recursos hídrics que, per exemple, pateix ara mateix Eivissa.

EivissaL’escassetat d’un recurs tan necessari com l’aigua és una conseqüència més d’un plantejament urbanístic sense mires al futur i un model turístic en el qual tot s’hi val si els números augmenten any rere any. Eivissa es divideix entre els que cerquen i plantegen solucions sostenibles i els que estan pendents de les xifres turístiques, d’incrementar els percentatges d’ocupació i d’obtenir un nou rècord en l’arribada de passatgers.

El Consell d’Eivissa descarta de moment la possibilitat que, com s’ha apuntat, es limiti l’accés als turistes. Tot i això, no desestimen alentir el creixement urbanístic d’aquesta illa i assenyalen que un cop s’abordi la reforma del Pla Territori Insular (PTI), “ja es veurà com es planteja”.

El GEN, per la seva banda, alerta que cada vegada que s’han aprovat nous planejaments urbanístics en els diferents municipis “sempre hem presentat la mateixa al·legació”. Aquesta va en el sentit de prohibir construir si no es garanteix el subministrament d’aigua. “Mai justifiquen el creixement previst amb el consum d’aigua; nosaltres entenem que si no es pot garantir l’aigua, aquest sòl no s’hauria d’incloure”, al·lega Joan Carles Palerm.

En cap de les administracions, assegura Palerm, s’ha fet cas de les seves advertències, que són contínues i insistents des de fa anys. “Si recuperam els aqüífers però sempre anam al límit, estarem igual, no ho solucionarem”, indica. A més a més, afegeix que, tot i que es posi en marxa la dessaladora de Santa Eulària (finalitzada des de fa anys i sense cap tipus d’ús), el problema continuarà si no es realitza un consum d’aigua racional i se n’eviten usos innecessaris.

Altres afectacions

Això no obstant, la saturació i sobreexplotació no només se cenyeix als aqüífers, sinó també a la depuració d’aigües, a les carreteres i al model de mobilitat. De fet, la depuradora de Vila durant els mesos d’estiu es troba al límit de la seva capacitat, igual que la dessaladora. Tot i que està prevista la construcció d’una nova depuradora, els problemes del cicle de l’aigua podrien disminuir però, segons Parlem, “si no s’hi posa fre, s’arribarà a tenir la mateixa situació que ara”.

En el cas del model de mobilitat, a Formentera, per exemple, s’estudia la possibilitat de limitar-hi l’entrada de vehicles, cosa que a Eivissa, amb el mateix problema, ni es planteja. Gent per Eivissa sí que va presentar una proposta en les eleccions passades en què es plantejava imposar una taxa d’entrada als vehicles. Finalment, GXE no va obtenir representació.

stats