Dossier 22/06/2013

El millor maig de la història en visites de turistes estrangers

Catalunya i les Balears concentren la meitat dels visitants que arriben a l'Estat

D.s.u. / J.p.
3 min

Barcelona / Palma.El turista estranger segueix consolidant-se com la gran esperança per a les debilitades economies tant de Catalunya com de les Balears i del País Valencià. Enmig del pitjor any de la crisi pel que fa al consum intern, les xifres de visites de turistes internacionals segueixen disparades. El maig d'aquest any, segons les estadístiques que va publicar ahir el ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, van arribar més turistes estrangers que en cap altre mes de maig de la història. És a dir, el turisme estranger es recupera de la crisi i torna a les xifres de visitants -i les supera- que registrava el 2008, abans de l'esclat de la crisi.

En concret, als tres territoris el nombre de visitants va créixer un 10,7%, fins a arribar als 3,44 milions de viatgers. I només Catalunya i les Balears -els dos principals destins de l'Estat, per aquest ordre- van concentrar gairebé el 50% dels 5,8 milions de turistes que van visitar Espanya. La xifra supera el 60% un cop s'hi afegeixen els visitants al País Valencià. A totes tres comunitats es va batre el rècord històric de nombre de visitants estrangers en un mes de maig, segons les estadístiques oficials, que es remunten al 2000. Abans d'aquell any, el nombre de turistes era molt inferior, i és molt improbable que cap any se superés la xifra actual.

"Valor refugi"

Un dels elements que ha jugat a favor del turisme en els tres territoris, segons el professor de màrqueting d'Esade Josep Francesc Valls, és que Espanya s'ha convertit en un "valor refugi" per als turistes estrangers que volen fugir de la conflictivitat d'altres països mediterranis. Això té coses bones (es manté la facturació, fins i tot en temps de crisi), però també en té de dolentes: segons el professor, aquesta comoditat ha fet que algunes empreses turístiques no fossin prou innovadores. De fet, segons un estudi de l'escola de negocis presentat ahir, la inversió en innovació de les empreses turístiques espanyoles ha caigut un 5% des del principi de la crisi.

Tot i així, i tornant a les dades oficials, a Catalunya al maig van venir 1,49 milions de visitants estrangers, un 6,3% que l'any anterior. Els principals turistes, per país d'origen, van ser francesos. A les Balears, per la seva banda, set de cada deu dels 1,36 milions de turistes que van tenir -un 13,2% més que el maig del 2012- van arribar d'Alemanya i el Regne Unit. Però on més va créixer el nombre de visitants va ser al País Valencià, on gràcies a l'impuls dels turistes britànics i nòrdics les arribades es van disparar en un 17,4%, fins als 588.992 viatgers.

Menys rendibles

Mentre que les visites estrangeres augmenten des de fa tres anys, el mercat espanyol és el que més punxa, i això es nota especialment en les destinacions com les Balears, on necessàriament s'ha de fer més despesa en transport, ja sigui avió o vaixell. El comportament del mercat estatal és molt estacional i, per tant, mai ha estat el més important en els mesos de temporada mitjana, com són els d'abril i maig. Però aquesta situació s'ha agreujat, i fa que els mercats alemany i britànic agafin més importància pel que fa als percentatges totals d'ocupació.

Aquest factor té una repercussió important en la negociació del preu. Els turoperadors estrangers són molt conscients de la debilitat de la demanda interior a Espanya, i per això pràcticament no accepten increments de preu en els contractes que firmen. Una de les fortaleses del sector de l'allotjament era precisament que en els mesos de més afluència es podia aconseguir omplir l'hotel a preus molt atractius. La davallada de reserves dels espanyols, que en alguns casos arriba a més del 15%, ha fet que no es pugui estirar la corda amb els majoristes europeus, i ha baixat la rendibilitat.

stats