Dossier 16/06/2013

Qui era cadascú a l'entitat?

1 min

La direcció general

Fins a la seva jubilació, l'any 2010, Pere Batle va ser el "factòtum" de l'entitat. Des de la direcció general, controlava la caixa balear i no es feia cap operació important sense el seu coneixement. La resta de l'equip directiu era, amb alguna excepció, molt proper a Batle, i formaven el nucli dur que comandava Sa Nostra. El consell d'administració solia avalar la seva gestió, ja que una part dels seus integrants no coneixien el negoci bancari.

Consell d'administració

Tot i l'aparent garantia de pluralitat, la veritat és que no ho era tant. Els impositors hi arribaven després d'un complex procediment de sorteig informàtic, però que oferia diverses opcions i que acabava de "cuinar" la direcció. Els representants institucionals no sempre tenien coneixements bancaris, com ha quedat palès a moltes caixes d'estalvis. Els representants dels patrons estaven més pendents dels seus interessos. Els treballadors també hi tenien presència i solien ser el vot discrepant.

Treballadors

Els més de 1.500 treballadors (ara són 1200) de Sa Nostra triaven majoritàriament el seu propi sindicat, Unió Obrera Balear, per representar-los. Un sindicat combatiu, que aconseguí fa més d'una dècada fer fora de Sa Nostra el president Joan Forcades, molt vinculat al PP. Els seus representants sempre han estat molt crítics amb la gestió de l'entitat i sobretot els anys del boom immobiliari i l'aposta decidida pel totxo.

stats