Dossier 20/06/2013

Les ajudes europees per als joves arribaran més aviat

Laia Forès
2 min
Barroso amb Vitor Caldeira.

Brussel·lesEl fons europeu per lluitar contra l'atur juvenil no tindrà més diners dels previstos, 6.000 milions d'euros, però estaran disponibles durant dos anys, el 2014 i el 2015, en comptes de repartir-los al llarg de set anys, com estava previst inicialment. La Comissió Europea ha fet seva la proposta llançada la setmana passada pel nucli dur dels països de l'euro: Espanya, Alemanya, França i Itàlia. Després d'haver dit dilluns que la mesura li semblava bé, ahir la Comissió Europea va aprovar formalment la proposta per crear el fons. Segons el document, que debatran els líders europeus el 27 i el 28 de juny, es gastaran tots els diners en dos anys.

"El que ara volem és que els estats membres tradueixin aquestes iniciatives en accions concretes", va explicar ahir el portaveu de la Comissió Europea, Olivier Bailly. De fet, la UE posa els diners a disposició dels socis -com es repartiran s'haurà de decidir a la cimera- però són els governs els encarregats de dissenyar polítiques per fomentar l'ocupació entre els més joves de 25 anys, els més afectats per la crisi econòmica. De fet, Brussel·les ha demanat als vuit estats membres amb més atur -Grècia i Espanya encapçalen la llista- que tinguin preparat de cara a la tardor un pla d'ocupació, que han d'elaborar amb l'ajuda d'experts comunitaris.

Barrera per a la recuperació

Els elevats nivells de desocupació a Europa suposen una clara barrera per a la recuperació econòmica i en molts casos un autèntic drama social. La taxa d'atur juvenil arriba a un històric 24,4% a la zona euro. El resultat és que 3,6 milions de joves estan a l'atur en els països de la moneda única. En el conjunt de la UE, la xifra arriba als 5,6 milions. A Espanya ja hi ha més de la meitat de les persones més joves de 25 anys sense feina.

La cimera de la setmana que ve estarà dedicada precisament a la lluita contra l'atur a Europa. Els líders hauran de donar el vistiplau al fons contra l'atur juvenil i aprovaran altres mesures per rellançar l'economia, com ara un pla per millorar el finançament de les petites i mitjanes empreses. En el cas d'Espanya, les pimes i les famílies es troben que els bancs han tancat l'aixeta del crèdit. Brussel·les es queixa de les dificultats de les pimes per aconseguir finançament, malgrat els diners públics que han rebut les entitats financeres espanyoles per sanejar els seus comptes.

stats