EDUCACIÓ SUPERIOR LES AJUDES ALS ALUMNES
Dossier 26/06/2013

Wert recula en la nota de les beques

El ministre d'Educació fa una passa enrere per "reconsiderar" l'accés a les ajudes

Joan Faus
3 min

Madrid.L'allau de crítiques dels partits -incloent-hi una estirada d'orelles del mateix PP-, dels rectors i de les comunitats autònomes van forçar ahir el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, a rectificar la seva proposta de requerir als estudiants una nota mitjana d'un 6,5 per poder aconseguir una beca en l'accés a la universitat. La passa enrere de Wert resulta insòlita, ja que fins ara s'havia mostrat inflexible en totes les altres iniciatives polèmiques que ha impulsat, com la reforma educativa o l'increment de l'IVA cultural. De fet, la setmana passada el ministre es va negar a cedir davant dels rectors.

Ahir, finalment ho va fer després de reunir-se amb representants de les comunitats. Wert es va mostrar disposat a "recalcular" la seva proposta però, alhora, va voler deixar ben clar que tornar al tall actual del 5,5 no és "compatible" amb el nou model de beques que vol impulsar el govern del PP, i que es tindran en compte criteris econòmics. De fet, va pronosticar que amb el nou llindar hi hauria menys abandonament universitari i va donar a entendre que la finalitat és estalviar recursos i reduir el nombre de becaris, premiant els més aplicats. Una estratègia que, segons Wert, va en la línia de les recomanacions de l'OCDE, que demana tenir en compte indicadors de "rendiment i renda" en la concessió d'ajudes i "concentrar més recursos per menys alumnes".

Criteri econòmic

La intenció de reduir també la quantia de les beques en funció de la renda i altres variables preocupa als estudiants. "La inseguretat que genera aquest barem econòmic farà que molts deixin d'estudiar, encara que els hi arribi la nota", va indicar ahir a Efe el president de la Confederació estatal d'associacions d'estudiants, Álvaro Ferrer. "Les possibilitats d'estudiar de les famílies en pitjor situació dependran d'una quantia variable que es calcula tenint en compte la nota i el pressupost disponible, entre d'altres coses; a més de donar un major pes a la qualificació, cosa que dificulta la igualtat d'oportunitats". Per Ferrer, la mesura provoca una incertesa que farà desistir moltes famílies. L'entitat que agrupa els estudiants va reclamar una recitificació per part d'Educació i es va mostrar satisfeta per l'anunci de les comunitats de Catalunya i Castella i Lleó de finançar amb convocatòries pròpies l'alumnat que deixarà fora el nou sistema.

Crítiques i rectificació

Wert va veure com ahir també el criticaven des del seu propi partit. El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, li va demanar públicament que es garantís la igualtat d'oportunitats. Segons Alonso, un 5 "és un aprovat" i la igualtat d'oportunitats és aconseguir que ningú no deixi d'estudiar perquè no té diners per fer-ho. "Es pot prioritzar l'esforç, però hi ha d'haver una base d'igualtat d'oportunitats", va subrratllar Alonso. Un dels seus col·laboradors en el grup popular, Rafael Hernando, portaveu adjunt, ja va avançar divendres que "caldrà graduar" aquesta nota de 6,5 punts i va garantir que el govern espanyol no cerca impedir l'accés a la universitat ni l'educació per no tenir una renda o perquè aquesta renda sigui baixa.

També des de l'oposició varen continuar les crítiques. El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va anunciar que és "probable" que el seu partit recorri davant el Tribunal Constitucional (TC) el nou decret de beques universitàries, que va qualificar de "terrible" i de "disbarat ".

En una entrevista a TVE, Rubalcaba es va demanar si amb una desocupació juvenil del 56% "no li semblava al Govern que un bon lloc perquè els nois que no tenen feina s'estiguin és la universitat o la formació professional". Segons la seva opinió, "fer fora els estudiants de la universitaten aquest moment és un disbarat". En l'entrevista, Rubalcaba ha defensat que "una beca no es pot donar a algú que està tombat a la fresca", però que a un becat cal exigir-li el "rendiment mitjà".

L'expresidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va sortir en defensa de Wert, de qui va dir que tenia tot el suport del PP i del govern. Aguirre veia "amb bons ulls" la pujada de la nota mitjana.

Nota de tall

La nova nota de tall se sabrà en els pròxims dies perquè el Ministeri vol enviar aquesta setmana el decret al Consell d'Estat. El titular d'Educació va insinuar que el llindar no es baixarà del 6, ja que va admetre que pot haver-hi "cert espai d'opinions sobre el segon decimal". Va ser la seva valoració de les declaracions que havia fet poc abans el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, que li demanava garantir una base d'igualtat d'oportunitats.

stats