Dossier 04/06/2013

Salvador Macip: "La immunoteràpia encara ha de demostrar el seu potencial"

Salvador Macip, metge i investigador especialitzat en oncologia a la Universitat de Leicester, destaca que la quimioteràpia i la radioteràpia "encara salven vides"

Lara Bonilla
1 min

Quin impacte tindrà la immunoteràpia en el tractament del càncer?

És una de les moltes vies que s'estan explorant actualment. És molt prometedora, però encara s'ha d'investigar més per saber quina utilitat tindrà. N'hi ha d'altres igual o més interessants que també s'estan estudiant.

Quines?

Hi ha moltes esperances dipositades en les diferències en el metabolisme (bloquejar la manera que tenen les cèl·lules canceroses d'aconseguir energia), o certs inhibidors específics de certes proteïnes (com alguns fàrmacs que ja existeixen) o antiinflamatoris.

¿És l'avenç més important dels últims anys en aquest camp?

En els últims 15 anys hi ha hagut avenços espectaculars que han salvat moltes vides. La immunoteràpia encara ha de demostrar el seu potencial, mentre que altres teràpies ja estan consolidades. És una pregunta que podrem respondre millor d'aquí 20 anys, perquè encara estem en les fases inicials.

¿Pot substituir el tractament amb radioteràpia i quimioteràpia?

Avui es creu més en els tractaments combinats, perquè quan se'n fa servir un de sol apareixen resistències i ràpidament deixa de ser útil. Molts dels nous fàrmacs dirigits encara es combinen amb quimioteràpia clàssica, i és possible que la immunoteràpia primer s'acabi provant així. L'objectiu seria poder abandonar les tècniques menys específiques en un moment o altre, però no és tan fàcil, perquè tant la quimioteràpia com la radioteràpia encara salven vides.

stats