Dossier 20/06/2013

Madrid replica que ja ha fet la reforma laboral

El ministeri d'Ocupació defensa que els canvis al mercat de treball van ser profunds

Elena Freixa / Joan Faus
2 min
Els ministres i secretaris d'Ocupació europeus van trobar-se ahir a Madrid per abordar l'estratègia comuna contra l'atur.

Barcelona / Santander.El ministeri d'Ocupació no va rebre ahir de bon grat les propostes del Fons Monetari Internacional per fer més reformes i més profundes al mercat de treball espanyol. Les instruccions per abaratir acomiadaments, avançar cap al contracte únic o bé rebaixar els sous a canvi de garantir més feina no són, a simple vista, part del full de ruta reformista que preveu l'executiu del PP.

La secretària d'Ocupació, Engracia Hidalgo, va defensar que la reforma laboral és vàlida i no necessita un nou debat. Els canvis ja fets al mercat laboral van ser "profunds" i "d'envergadura", va dir Hidalgo, que va concretar que algun dels punts que tocava l'informe de l'FMI ja estan inclosos a la llei espanyola, com per exemple la moderació salarial i mesures per guanyar competitivitat.

L'executiu de Mariano Rajoy aposta per donar una oportunitat a la llei vigent i considera que és d'hora per esmenar-la. La secretària d'Ocupació va insistir que "l'autèntic potencial" de la reforma encara ha d'arribar. Segons els càlculs de l'executiu, el resultat dels canvis que es van fer en el marc laboral es veurà quan l'economia torni a créixer i quan el crèdit flueixi entre empreses i particulars afavorint l'activitat i la demanda de mà d'obra.

Mentrestant, però, sembla que l'executiu espanyol es resisteix a aplicar noves receptes com li reclamen tant des de l'FMI com de la Comissió Europea per pal·liar un atur que ja supera els sis milions de persones i una taxa rècord del 27%.

Les úniques reformes, va insistir ahir la secretària d'Ocupació, són les que preveu el pla consensuat per l'executiu: crear un portal únic d'ocupació, desplegar els acords amb les agències privades de col·locació per orientar els aturats i un nou model de polítiques actives d'ocupació per formar i reciclar les persones sense feina.

Aquests canvis s'acompanyaran dels fons que arribaran d'Europa per abordar el drama de l'atur juvenil. Aquest va ser un dels punts que va ocupar ahir els ministres i responsables d'Ocupació europeus reunits a Madrid per preparar el pròxim Consell Europeu, del 28 de juny.

Els experts avalen l'FMI

Les recomanacions de l'FMI van ser rebudes amb satisfacció pels ponents de les jornades que organitza l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) a Santander. En general, hi va haver suport a la proposta d'aprofundir en la reforma laboral i suavitzar el calendari de reducció del dèficit públic, però també rebuig a abaixar els sous.

El cap del servei d'estudis del BBVA, Jorge Sicilia, va opinar que hi ha millors formes d'assolir una devaluació competitiva, com abaixar les cotitzacions que paguen les empreses a la Seguretat Social i apujant l'IVA. En termes semblants, l'economista José Carlos Díez va advertir que una devaluació interna a través de reduccions de sous "deteriora" la capacitat de les famílies de pagar els seus deutes, cosa que fa que el sistema bancari "faci més fallida".

stats