Dossier 04/06/2013

Joan Josep Grau: "És una gran notícia, però encara no estarà a l'abast dels pacients"

L.b.
1 min

Com valora els resultats en immunoteràpia que s'han presentat?

És una gran notícia, però ho és més per al món de l'oncologia i per als metges, perquè no està a l'abast dels pacients, i encara no ho estarà en els pròxims anys. És un pas més, però el canvi qualitatiu va ser fa un any, quan es va presentar la primera generació de fàrmacs que bloquejaven l' escut del tumor contra el sistema immunològic. Els d'ara ataquen una proteïna diferent, una segona generació. I si falla la primera, la segona encara pot donar resultats.

¿Es pot parlar que la immunoteràpia curarà el càncer?

No. En els pacients en què s'ha usat, amb un càncer molt avançat, no pot curar, només allargar la vida. Amb la millora de la immunitat viuran més anys i qui sap si en el futur podria curar. Però que desaparegui el tumor no vol dir que el pacient es curi, perquè pot reaparèixer en el futur. Fins que no han passat cinc anys sense que hagi reaparegut el càncer no es pot dir que la persona estigui curada.

Quins beneficis té la nova teràpia?

Es pot combinar i sumar amb els efectes d'altres tractaments. Però encara no es pot evitar la radioteràpia i la quimioteràpia. Si passen cinc anys i aquests pacients no recauen, llavors es confirmarà que aquest és un avenç revolucionari. Perquè com que es tracta que la immunitat del pacient ataqui el càncer, s'espera que la resposta positiva duri mesos i fins i tot anys, i si es demostra que és així es podran curar càncers fins ara incurables. Es treballa en aquesta via.

stats