Dossier 16/06/2013

Inversions en promocions i hotels a la Península i al Carib

49 de les 70 empreses participades són immobiliàries

A.t.
2 min

Palma.I quan la situació del mercat immobiliari s'anava tancant a Balears i a algunes altres zones de l'Estat on Sa Nostra i els seus socis invertiren, com a Múrcia, semblava adient trobar altres fórmules per donar rendibilitat al capital.

La sortida a l'estranger és, des d'un punt de vista teòric, una gran idea, sempre que els companys de viatge siguin els adequats. A més, tenint en compte que el mercat internacional també patia ja la desacceleració del negoci immobiliari, calia anar alerta. L'aposta de l'entitat fou el finançament de diferents projectes constructius a Cancún, Cuba i els Estats Units. Així ha quedat palès en fer una repassada al llistat de societats participades per Sa Nostra o les seves empreses instrumentals com Invernostra, Netmobilia, Resnostrum, Sonmobilia 2008, Rentmobilia o Som Promociones 2004, per citar-ne algunes de les que han estat transferides a BMN en funció de l'acord de segregació de tots els actius i el negoci bancari de la Caixa de Balears.

Més de 70 empreses amb participació de Sa Nostra figuren en el llistat de les societats dependents (amb control total de l'accionariat), multigrup (amb poder de decisió conjunt amb altres socis) o associades (amb participació al voltant del 20% del capital social), segons el document de reestructuració mercantil de BMN amb data de 31 de desembre de 2011. Si es vol respondre la pregunta de "a què" es dedicaven aquestes empreses o quina era la seva principal activitat, només cal acudir al registre mercantil. D'aquestes 70 empreses, almenys 49 són o bé immobiliàries o tenen a veure amb la promoció de negocis hotelers. Per tant, es pot afirmar que la "diversificació" de la inversió no es va produir. Societats constituïdes majoritàriament en els darrers 10 anys entre Sa Nostra i socis promotors, constructors i hotelers. En aquestes societats, hi apareixen repetidament el nom d'empleats de Sa Nostra com a apoderats solidaris o mancomunats, consellers o presidents dels respectius consells d'administració, al costat de societats o persones físiques representats de Maioris, Marxant, Globalia, Llabrés Feliu, Bibiloni o Kuhn & Partner.

Sanejament

Les necessitats de sanejament dictades per la llei han obligat BMN a reestructurar la seva participació dins dels òrgans d'administració d'aquestes societats, i segregar aquelles inversions que, en ser tòxiques, han hagut de ser transmeses a la SAREB (Societat de gestió d'actius immobiliaris procedents del procés de reestructuració bancària). El banc dolent ha rebut actius de BNM per un total de 5.819,6 milions d'euros, a finals del mes de febrer passat.

Les fonts consultades són categòriques en aquest sentit: "Res del que ha passat durant els darrers anys a Sa Nostra no ha estat aliè al seu director general (des del 1993 fins a la seva jubilació, el 2010), Pere J. Batle Mayol".

stats