Dossier 18/06/2013

Apple nega que donés accés directe a dades

La companyia promet als clients no revelar comunicacions amb iMessage i FaceTime

M.f.f.
2 min
Apple argumenta que la majoria de sol·licituds de dades per part de les autoritats dels EUA són per casos d'atracaments o robatoris.

Barcelona.Reconèixer que ajuden les autoritats nord-americanes però desmarcant-se del programa secret de vigilància Prisma. És el protocol que han escollit les grans empreses de telecomunicacions nord-americanes per afrontar el polèmic escàndol d'espionatge del govern dels Estats Units que ha revelat The Guardian a través de les filtracions d'Edward Snowden.

Apple va sumar-se ahir a la decisió de Microsoft i Facebook de publicar el nombre de sol·licituds que han rebut durant els últims sis mesos d'autoritats nord-americanes per consultar dades privades. Però va voler deixar clares tres premisses: primera, no coneix el programa Prisma, per tant, en cap moment han donat a l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) "accés directe" als seus servidors; segona, la majoria de peticions provenen d'autoritats locals per robatoris o atracaments, i tercera, sospesa cada sol·licitud i, en cas d'admetre-la, només "recull i entrega el conjunt de dades més limitat possible".

Robatoris, els casos més comuns

En un comunicat oficial publicat ahir a la matinada a la seva pàgina web, la companyia va assenyalar que entre l'1 de desembre del 2012 i el 31 de maig del 2013 va rebre entre 4.000 i 5.000 sol·licituds oficials de les autoritats nord-americanes que es referien a uns 9.000 o 10.000 "comptes o aparells".

"El tipus de sol·licitud més freqüent -segons els comunicat- ve de la policia local que està investigant atracaments i altres delictes, busca menors que han desaparegut, intenta localitzar malalts d'Alzheimer o pretén evitar un suïcidi".

La multinacional també assegura que les converses amb iMessage (la missatgeria instantània pròpia de la companyia) o FaceTime (l'aplicació per videoconferència) estan "protegides per una encriptació" i per tant ningú les pot llegir. "Apple no pot desencriptar aquesta informació", matisa.

Snowden va celebrar ahir en un xat a The Guardian que per fi les empreses informàtiques dels EUA estiguin sent una mica transparents. Però va mantenir que el Prisma permet via lliure a les dades.

stats