NOVETAT IMPRESCINDIBLE
Cultura 06/03/2011

El videoclip de l'any

Sergi López, Biel Duran i Ona Casamiquela protagonitzen 'Aniversari', el primer videoclip del nou disc de Manel, que l'ARA et regalarà el pròxim diumenge. També hi surten Jaume Sisa i Mishima.

Andreu Gomila
3 min
La platja de Viladecans és una de les localitzacions que Padilla i Pastor han triat per rodar Aniversari .

Barcelona.Aquest segon disc de Manel, 10 milles per veure una bona armadura , és força especial. Aspira a ser la gran confirmació de la gran banda catalana del nostre temps i ja els podem dir -perquè l'hem escoltat- que no decebrà ningú i, fins i tot, acabarà seduint els quatre gats que no van entrar a Els millors professors europeus . Tothom espera amb ànsia el 15 de març, quan es posi a la venda. Per anar fent boca, diumenge que ve, 13 de març, l'ARA et regalarà en DVD el videoclip d' Aniversari , el primer single de l'àlbum. Un DVD exclusiu, de col·leccionista cinematogràfic, musical i d'emocions, ja que no es tracta d'un videoclip normal. L'ha realitzat el guitarrista de la banda, Roger Padilla, i Àlex Pastor, un dels dos Germans Pastor, dos barcelonins instal·lats als EUA que el 2009 van dirigir el seu primer llargmetratge a Hollywood, Infectats .

La cosa, però, no acaba aquí. La cançó parla de l'aniversari d'una noia, amb un narrador extern que explica la història. L'inspector, estil Poirot, no podia ser ningú altre que Sergi López. Els dos protagonistes de la història són Biel Duran i Ona Casamiquela, dos dels joves actors amb més projecció del país, tant al cinema com a la televisió. I també hi surten els Mishima i Jaume Sisa, en dos cameos memorables.

La cançó parla d'aquesta noia que fa anys i un noi que s'ho mira tot des de la distància. Pastor ens explica que el punt de partida, a l'hora de fer front al treball, va ser la lletra. "És molt narrativa, cosa que no ens permetia fer un videoclip normal, amb imatges que van per separat per crear una història paral·lela, una segona història", diu. "A partir d'això, vam buscar una nova etapa de significat", afegeix Pastor. És a dir, que van fer créixer l'argument original. Aleshores van afegir l'inspector, un crim i van situar-ho tot en una altra època, els anys 20 i 30 del segle passat. Per això el resultat final s'assembla més a un curtmetratge que a un videoclip normal. "Vam imaginar amb el Roger una relació més específica, vam ampliar el món de la cançó perquè les imatges ens ho exigien", indica Pastor.

El director, que s'estrena al món dels videoclips, creu que han creat un "híbrid força estrany" entre el curtmetratge i el videoclip. L'experiment es deu, segons ell, al tarannà creatiu dels Manel i al fet que "són tímids" i els feia cosa fer el típic videoclip cantant en playback . Benvinguda la timidesa, doncs, si el resultat és la versió Padilla-Pastor d' Aniversari .

Efectes especials

La presència d'Àlex Pastor, com no podia ser d'una altra manera si fem un cop d'ull al seu historial, també va suposar la presència d'efectes especials. Ell no vol aixecar grans expectatives, però ja avancem que el resultat és espectacular, amb personatges que empetiteixen, imatges subaquàtiques i el vestuari del Flor de nit de Dagoll Dagom. "La gent està acostumada als Avatar , així que nosaltres no podíem ser menys", confessa. El fet d'haver de rodar en múltiples localitzacions (Complex Esportiu Municipal d'Alella, edifici Imagina, platja de Viladecans i Sant Vicenç de Montalt) i ambientar èpoques diverses també afavoria un treball important d'imatge. L'empresa Fassman VFX, responsable dels efectes de Los ojos de Julia, la producció catalana més taquillera del 2010, i l'esperança blanca del cinema català d'aquest 2011, Eva , es va encarregar del resultat final.

La cirereta és la presència de l'actor català amb més projecció internacional: Sergi López. Es va oferir ell mateix per participar al clip. "Ha estat fantàstic treballar amb ell", comenta Àlex Pastor, que destaca que va assumir el repte del videoclip d' Aniversari amb total professionalitat, com si es tractés d'un film destinat a guanyar els César de l'Acadèmia Francesa. Ara que el coneix, Pastor no se n'amaga, li encantaria fer una pel·lícula amb ell.

Que el director de cinema català hagi corealitzat el videoclip més esperat dels Manel no és casualitat. Tot té una explicació. Va estudiar a l'institut-escola Costa i Llobera de Barcelona, així com tots els integrants de la banda. "El Guillem Gisbert i el Roger els conec des del parvulari", admet. És del mateix curs que el cantant i va estudiar cinema amb el guitarrista a l'ESCAC. Amb Gisbert, a més, va compartir pis. "Recordo sentir-lo escrivint cançons, moltes de les quals van acabar a Els millors professors europeus ", diu. Ara, no cal dir-ho, és un fan absolut de la banda. Per això quan, l'estiu passat, van proposar-li d'ajudar Padilla en el videoclip, no va dubtar a l'hora dir que sí.

stats