ART
Cultura 24/03/2012

Un viatge per 5.000 anys d'art, al Saló d'Antiquaris

L. Serra / A. Ribas
2 min
El conjunt de les Venus de Valdivia de l'Equador data entre el 4500 i el 3500 aC.

BARCELONA.Un dels pocs viatges enrere en el temps que es pot fer fàcilment avui, almenys fins que els neutrins no demostrin el contrari, és al Saló d'Antiquaris de Barcelona. Des d'aquest dissabte i fins a l'1 d'abril Fira de Barcelona és el marc de l'exposició de 10.000 obres d'art i antiguitats que abracen l'extens període que va des de l'antiga Grècia, Roma, Mesopotàmia i l'art primitiu africà o precolombí -com les Venus de Valdivia de l'Equador (entre el 4500 i el 3500 aC)- fins als artistes més cotitzats d'aquest segle, com Barceló i Plensa. "El recorregut inclou tota la història de l'art, des de fa 5.000 anys fins als nostres dies", explica Rut Badia, presidenta de l'Agrupació d'Antiquaris.

El ventall d'obres és igualment ampli: des d'art egipci fins a talles espanyoles del segle XIII al XV; mobiliari de totes les èpoques, com peces modernistes i art déco dels anys 30 i 40; tot tipus d'arts decoratives, ceràmiques, porcellanes, escultures, i de pintura hi ha sobretot artistes espanyols i catalans del XIX i XX, de Rusiñol, Casas i Anglada Camarasa fins a les avantguardes, Dalí i Tàpies.

Malgrat la crisi, aquestes peces de noms inqüestionables -i preus més elevats- són les que tindran més èxit: "El segment de les peces barates pateix la crisi, en canvi la qualitat i l'autoria no baixa mai de preu, les obres sempre van a l'alça, es revaloritzen entre un 5% i un 10% anual -segons Badia-. El que hem fet, doncs, és apujar la qualitat del Saló. Hi ha 100 o 150 peces que són de museu en un únic espai. Miró i Barceló són les peces més cares, les que faran rècord de preu, entre els 420.000 i els 800.000 euros". També hi ha un espai nou dedicat al jove col·leccionista d'antiguitats amb obres de menys de 3.000 euros.

El relleu en la presidència de les dues agrupacions d'antiquaris -el Gremi d'Antiquaris de Catalunya i l'Agrupació Professional d'Antiquaris de les Reials Drassanes- ha facilitat que enguany hagin tornat a unir forces, a través d'un comitè mixt, per muntar una única fira, després de dos anys de desavinences i dispersió d'expositors i públic. "Tot el sector que representa a Catalunya l'art i les antiguitats està exposat aquí: cinquanta estands. És un avantatge per al visitant i el comprador, que ens troba a tots junts", conclou Rut Badia.

stats