Cultura 28/04/2014

Les vendes per Sant Jordi van créixer un 5%

En la Diada es van facturar 19,3 milions d'euros. Es va vendre més del 50% de llibres en català. En total, es van despatxar 1,6 milions de llibres

L.serra/j.nopca
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet de mestre de cerimònies del primer brindis post Sant Jordi, instaurat enguany per fer "balanç" de la Diada i una "confabulació de tots els que tenim a veure amb el sector del llibre" de cara a la resta de l'any. Hi eren presents els representants del CoNCA, la Institució de les Lletres Catalanes, membres dels gremis de llibreteres, editors, bibliotecaris, escriptors com Care Santos o Rafel Nadal, entre altres.

"Acabar la jornada amb un rànquing fet de pressa i amb un títol com a únic guanyador no em semblava que fos encertat", opinava el conseller, abans de desitjar "que sigui un petit Sant Jordi cada dia. Depèn de nosaltres i bàsicament dels lectors. Són fonamentals i hem de fer que creixin", ha dit el conseller Mascarell.

El sector, doncs, ha fet públiques les xifres definitives del dia de Sant Jordi. "Estem contents –valorava el president dels llibreters, Antoni Daura–. Les vendes sembla que han registrat un lleuger increment de vendes, a l'entorn del 5%, després d'anys de caiguda". Això representa una facturació de 19,3 milions –l'any passat era de 18,4– i 1,6 milions d'exemplars venuts –l'any passat van ser 1,4–. Daura confiava que això mostri un canvi de tendència.

Es van vendre més del 50% de llibres en català, malgrat que l'oferta en castellà és més important, i malgrat que només un 22% de lectors es declara lector de català habitual. En total, es van vendre 22.571 títols diferents. Els llibres del rànquing de més venuts suposen un 7,26% del volum de venda. És a dir, la resta de títols representen el 92,74% del total.

"Ens hem de plantejar com fer viable la nostra realitat i saber-nos reinventar. Defensem la situació actual del món editorial, la riquesa cultural i la llibertat de tria, així com l'oferta i servei dels llibreters, una xarxa sense la qual no podríem fer arribar el llibre a tothom. Per mantenir aquest teixit, s'han d'evitar tics monopolístics. També calen eines de finançament específiques", ha afegit Daura, i ha convocat tothom a un Gremi de Llibreters que es farà el mes vinent a Barcelona.

Des del Gremi d'Editors han celebrat aquestes xifres, però han advertit de la difícil situació que continua patint el sector. "Que el brindis no sigui un brindis al sol", deia el president dels editors.

"Si Sant Jordi és un èxit, és de tots, de tot el país sencer. A tot el país, el nostre agraïment", ha destacat el president de la ILC, Francesc Parcerissas, en nom dels autors. "La concentració editorial ha trobat un contrapès engrescador en editorials petites que malden per crear un catàleg singular. La desaparició de les grans superfícies ha donat sortida a petites llibreries singulars", ha dit, i ha demanat la complicitat de les escoles.

"Sant Jordi expressa el sentit més profund de cultura, és una expressió genuïna d'entendre la lectura", hi afegia Mascarell, que recordava que només el 65% dels ciutadans de Catalunya llegeixen un llibre a l'any, mentre que a Europa la mitjana de persones que llegeix és del 68% i a Suècia del 90%. "La nostra mitjana ha de ser l'europea".

stats