PATRIMONI
Cultura 22/10/2016

Els tresors dels Antigors tornen a casa

El Museu d’Arqueologia de Catalunya cedeix a ses Salines les peces trobades al poblat fa 100 anys

Miquel Barceló
3 min
L’exposició sobre els Antigors, inaugurada ahir, estarà oberta durant un mes.

Ses SalinesEl 2016 ha estat declarat Any talaiòtic a ses Salines. I ho ha estat per commemorar el centenari de la primera i única excavació arqueològica duita a terme al poblat dels Antigors. La va dirigir el 1916 l’arqueòleg català Josep Colominas, amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). “Aleshores l’IEC destinava fins a un 13% del seu pressupost a l’àmbit arqueològic”, recorda BernatRoig, batle de ses Salines, qui ahir vespre inaugurava amb Kika Coll, directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, l’exposició 100 anys d’excavacions al poblat talaiòtic dels Antigors.

Aquesta mostra és possible gràcies a la col·laboració del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC), que cedeix el material trobat per Colomines. Jordi Hernàndez-Gasch és el comissari de l’exposició, lligat al MAC, qui a la vegada treballa en la recerca arqueològica de Son Real. El patrocini de l’exposició és a càrrec de la televisió britànica ITV, que n’ha assumit les despeses corrents en agraïment a les facilitats donades per l’Ajuntament en la producció d’un reality show de la cadena.

L’església vella, a la plaça de Sant Bartomeu, aculll fins al 20 de novembre la mostra de 15 peces importants de ceràmica trobades durant l’única intervenció arqueològica que ha tingut el poblat, datat dos mil anys aC. El recinte talaiòtic ocupa un espai d’uns 12.000 metres quadrats vora el poble de ses Salines. L’exposició, a més de ceràmiques de l’època, ofereix una maqueta del poblat, cedida pel Museu Arqueològic d’Empúries, i diversos panells explicatius de les excavacions que s’hi feren ara fa cent anys. “Enguany, era un fita important per a l’Ajuntament dur les peces que es troben a Barcelona i que mai han estat vistes a Mallorca”, va subratllar el batle saliner.

Intent de compra fallit

A hores d’ara, els Antigors encara pertany a propietat privada. Els propietaris són santanyiners i la idea del batle Roig és que el Consell de Mallorca es posi al capdavant de l’adquisició dels terrenys. Anit en demanà la compra. Durant el mandat municipal 2007-2011, l’Ajuntament ja negocià sense èxit adquirir el poblat.

Fonts del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca han informat l’ARA Balears que “se cerca la font de finançament necessària, però no hi ha res fet, ara per ara”, L’Ajuntament saliner té pressa a comprar-lo per tal de poder oferir-lo com una atracció cultural dirigida també cap al turisme que hi ha a la zona.

El poblat està obert a les visites. El formen sis talaiots i una murada semicircular que l’envolta, a més d’un santuari de l’època romana. La Talaia Joana és la construcció més ben conservada. Forma part del poblat, però s’ubica en una finca annexa a la que acull el gruix d’edificacions talaiòtiques. Per tant, davant una hipotètica compra per part del Consell, quedaria fora de la unitat territorial del poblat.

Els Antigors és un dels grans recintes de la Mallorca prehistòrica. Localment, és l’estendard d’un circuit prou dens d’assentaments de diverses civilitzacions, de les quals encara es conserven molts de vestigis en diversos indrets.

Catàleg municipal de patrimoni

L’exposició 100 anys d’excavacions al poblat talaiòtic dels Antigors ha coincidit amb la setmana en què l’Ajuntament ha aprovat també, de manera inicial i després d’un període d’al·legacions, el Catàleg municipal de patrimoni, que recull prop de 500 punts històrics de gran valor científic, entre els quals es troben el poblat pretalaiòtic de n’Amera, el púnic de na Guardis, la necròpolis romana de la Carrotja i el fossar romà que envolta part cel centre del poble, entre d’altres.

stats