31/05/2016

El teatre gestual de Vol-Ras entra al museu, però com?

2 min
Joan Segalés i Joan Faneca ahir amb part del material que el museu conserva en 70 caixes.

BarcelonaDes que fa un any la companyia de teatre Vol-Ras va anunciar que plegava veles després de 35 anys per la falta de suport institucional i la caiguda en la contractació, un dels dubtes era què passaria amb tot el seu llegat com a degans del teatre de gest i humor a Catalunya. ¿Però com es pot conservar un espectacle sense paraules? Més enllà de les fotografies, els cartells i els vídeos enregistrats, que poden servir de pistes, són els guions dels espectacles els que en donen la clau, juntament amb les llibretes d’apunts de cada creació. Tot això és el que ha entrat al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques, que està enterrat als fonaments de l’Institut del Teatre. També hi ha algun element escenogràfic, com una màscara de Strip-tease (1984) i una llibreria de Gagmania (1995); la resta, es va vendre per liquidar el local d’assaig.

Joan Faneca i Joan Segalés podrien resseguir tots els seus espectacles enllaçant anècdotes des del 1981, en aquell Festival Internacional de Mim de Barcelona on van actuar amb el Tricicle i que els va fer aparèixer per primera vegada al diari amb El cas de la patata rossa. El primer bolo que van fer va ser a Orleans. O aquell espectacle que va dirigir Andrej Leparski, Strep-tease : “La gent es va sorprendre pel rigor físic, les imatges, el tractament dels personatges...”, recorda Segalés, que reconeix que l’obra va acabar anant només a festivals perquè el públic “no hi estava acostumat”.

Vol-Ras va néixer a l’Institut del Teatre quan ni tan sols no hi havia llibres de mim i pantomima a la biblioteca. Creuen que han aportat “moltes coses” al gènere, no només 17 espectacles i centenars de funcions, sinó també cursos, xerrades i traduccions: “Ens hem convertit en mestres del gest i hi ha qui ha creat companyia amb nosaltres i el Tricicle de referent”, diu Segalés. Una història que ja és peça de museu.

stats