TEATRE MUSICAL
Cultura 22/09/2011

La revolució de 'Los miserables' arriba a Barcelona

L'aterratge d'un dels grans musicals de la història, Los miserables , s'espera amb candeletes. Una setmana abans de l'estrena ja hi ha 32.000 localitats venudes per veure un musical que ve del West End.

Laura Serra
2 min
Els intèrprets de  Los miserables van representar ahir davant la premsa un dels temes centrals del musical, Sale el sol , davant les barricades.

Barcelona."Com es podia millorar un musical que era perfecte?", es preguntava Julia Gómez Cora, directora general de Stage Entertainment, la productora que estrenarà Los miserables a Barcelona dijous que ve. "Admiro la valentia de Cameron Mackintosh per reimaginar un espectacle que ha tingut 25 anys d'èxit continuat", admetia. L'espectacle que acollirà el BTM és una nova versió del clàssic, amb escenografia, arranjaments musicals i efectes visuals nous, basats en els dibuixos que va fer a l'època Victor Hugo, autor de la novel·la original. "L'expectativa de l'audiència canvia amb el temps. Es tractava de respectar l'espectacularitat del muntatge i mantenir els moments d'impacte emocional i poètic però anar més enllà", afirmava ahir el director James Powell.

L'equip original anglès que va encarregar-se de crear la versió i estrenar-la a Londres l'any passat per celebrar el rècord de 25 anys seguits en cartell és el mateix que ha capitanejat el muntatge espanyol. Al capdavant hi ha el productor Cameron Mackintosh -una llegenda que també s'ha ocupat de musicals com El fantasma de l'òpera , Mary Poppins i Cats -, que ja ha passat per Barcelona per parlar amb els actors, tècnics i músics. El segell de qualitat està garantit. "A vegades sembla que aquests grans espectacles es fan com en una xurreria i se'n parla de forma despectiva, se'n diu de franquícia , però aquest ha estat dirigit pels creadors de l'original. Han participat en l'elecció dels actors i en el muntatge. I no és una rèplica, s'ha creat a la mesura de la companyia d'aquí", explicava el director resident, el també català Víctor Conde. Tots han destacat "un repartiment brillant, en què hi ha de secundaris les primeres figures d'altres musicals", amb l'argentí Gerónimo Rauch i el català Ignasi Vidal de protagonistes. Powell fins i tot ha alabat "l'esperit mediterrani, la passió i entrega dels músics i actors" per sobre dels de Nova York i Londres.

Els miserables de Victor Hugo narra l'epopeia d'un home perseguit injustament per la llei per haver robat pa. És una història de redempció, que enfronta el bé i el mal, farcida d'arguments universals, com La Ventafocs o Romeu i Julieta , que se situa en l'època dels aixecaments populars de la França postrevolucionària i que té un final esperançador.

A Madrid, el muntatge es va estrenar l'octubre passat i en nou mesos va enlluernar 350.000 espectadors. Sembla que l'èxit es repetirà aquí, on ja hi ha 32.000 entrades venudes i 10.000 de reservades. El ritme de venda és de 1.000 entrades per dia. Un fenomen excepcional, tot i que el repte d'omplir cada nit una platea de 1.900 localitats -la més gran de Barcelona- durant set mesos també ho és. Stage confia a atreure el turisme cultural.

stats