Al detall
Cultura 10/03/2013

Les revelacions sorprenents d'una restauració minuciosa

1 min

Un pintor veloç

Gràcies a uns puntets amb què va dibuixar un Apol·lo, s'ha pogut reconstruir la gran velocitat amb la qual Rafael movia la mà. La monumental L'Escola d'Atenes la va acabar en un mes i mig; L'alliberament de Sant Pere , en 28 dies.

Un litigi i un àngel 'tocat'

Quan Rafael Sanzio havia acabat la part més bella de L'alliberament de Sant Pere , va haver-hi una discussió. De resultes d'això, un pinzell carregat de vermell toca la cara de l'àngel i regalima. De prop, es pot veure la traça d'un dit que atura el degotall.

Visitants matussers

A la famosa L'Escola d'Atenes es pot detectar com alguns dels personatges que van visitar les pintures mentre Rafael hi treballava es van recolzar sobre el fresc. L'artista no el va reconstruir, només hi va fer petits retocs per salvar-lo.

Les mongetes oblidades

En un forat prop de L'incendi del Borgo s'hi han trobat... mongetes!, possiblement oblidades pels paletes que van fer l'arrebossat. Això demostra la popularitat d'aquests llegums només vint anys després de ser importats d'Amèrica.

Les bales de 1527

S'han trobat bales incrustades als frescos provinents del salvatge saqueig de Roma per part de les tropes de l'emperador Carles I el 1527. Espanyols, alemanys i italians van arribar a robar obres del Vaticà. A La disputa sobre el Sagrament els soldats hi van deixar inscripcions a favor de Luter.

Grafitis il·lustres

El pintor classicista francès Nicolas Poussin -deixeble de l'artista- va córrer a admirar les pintures de Rafael quan va arribar a Roma. No va evitar la temptació d'escriure el seu nom en un girant de la paret de la Sala de la Signatura.

stats