44 FESTIVAL DE CINEMA DE SITGES
Cultura 16/10/2011

Un ressuscitat Kevin Smith guanya al Festival de Sitges

Xavi Serra
2 min
Un ressuscitat Kevin Smith guanya al Festival de Sitges

SitgesAl festival de Sitges no només tornen de la mort els zombis, sinó també alguns directors de cinema. Ho deia el director del festival, Ángel Sala, que anunciava ahir que Red State , l'últim film del "ressuscitat" Kevin Smith, era el guanyador del 44è Festival de Cinema Fantàstic de Sitges.

Amb una trajectòria en caiguda lliure -el seu film anterior es va estrenar directament en DVD-, Smith s'ha reinventat amb una pel·lícula difícil de definir, que comença com un slasher sobre tres adolescents sobreexcitats a la recerca de sexe fàcil que cauen en mans d'un grupuscle de fanàtics religiosos, homòfobs i armats fins a les dents. Però en lloc de seguir el curs previsible de la història, Red State pren girs inesperats que condueixen a un final gairebé de sàtira política, que dispara mala bava contra el fonamentalisme cristià i les polítiques més feixistes del govern dels Estats Units.

El jurat va explicar que en la decisió de premiar el film hi ha influït que la pel·lícula no tingui distribució a Espanya i la mala rebuda que Red State ha tingut als Estats Units, on el director ha distribuït personalment la pel·lícula després d'una polèmica i frustrada subhasta al Festival de Sundance. Quim Casas, membre del jurat, ha defensat que la pel·lícula connecta amb "els temes de tota la carrera de Kevin Smith", però a través d'un "punyent retrat d'aspectes molt durs de la societat nord-americana actual". Completant el triomf, Michael Parks s'ha endut el premi al millor actor.

Guanyadora moral

Tot i el premi a la millor pel·lícula de Red State , la guanyadora moral de Sitges és la comèdia anglesa Attack the block , de Joe Cornish, que ha provocat una rara unanimitat conquerint el premi especial del jurat, el premi José Luis Guarner de la crítica i el gran premi del públic.

La pel·lícula segueix al llarg d'una nit una colla d'adolescents de la perifèria londinenca, delinqüents en potència, que s'han d'enfrontar a invasors alienígenes per defensar el seu bloc d'edificis. Com una versió suburbial i indignada d' Els goonies , amb ritme trepidant i diàlegs enginyosos, Attack the block -que s'estrena el 9 de desembre- ha estat un dels films més aplaudits aquests dies i se'n va de Sitges amb la merescuda etiqueta de revelació.

stats