Cultura 21/07/2011

De la reflexió a la denúncia

Erica Aspas
2 min
Bru de Sala, Ramoneda, Giner, Colom i Cardús, ahir a la tarda.

Barcelona.Les jornades sobre l'estat de la cultura catalana, promogudes per la conselleria amb l'objectiu de crear una pluja d'idees que permetin encarar la pròxima dècada, va tenir ahir una doble sessió al matí amb dues taules rodones. A El país i la ficció , el dramaturg Sergi Belbel, la professora Laura Borràs, la traductora Simona Skrabec, l'escriptor Francesc Serés i el cineasta Albert Serra, moderats per David Castillo, van donar voltes a la bondat, o no, de construir un nou relat sobre la realitat del país des de la literatura, el cinema i el teatre.

Serra va renegar d'un nou gènere de creadors, "els professionals de la professió" que treballen "donant voltes sobre si mateixos". Srabeck va alertar de com la diplomàcia cultural ha convertit el fet cultural en una mercaderia: "Ara ningú no es pregunta què sé jo de tu". Més optimista, Belbel va assegurar que "el teatre català travessa el seu millor moment". Borràs va alertar de la necessitat de pensar la cultura en termes digitals. I Serés va emplaçar la conselleria a explicar-se per què "encara no sabem què volen".

La segona taula, sobre identitat, creació i mercats, va reunir el músic Jaume Ayats, el periodista Carles Cuní, l'escriptora Patrícia Gabancho, l'editor i dissenyador Ramon Prat i l'editor Pere Vicens, moderats pel director adjunt de l'ARA, Ignasi Aragay. Els problemes d'espai de la cultura catalana davant la competència de l'espanyola pel mateix mercat va centrar les intervencions de Cuní i de Gabancho, mentre Vicens i Prat remarcaven l'oportunitat del castellà i l'anglès per fer negoci internacional i, de retruc, ajudar així el català a situar-se al mercat propi i a fora.

A la tarda, després de la sessió moderada per Manuel Cuyàs sobre capitalitats i territori, amb À. Rigola, J.L. Mateo, B. Moya, J. Nogué i N. Sastre, va venir el plat fort amb Bru de Sala -organitzador-, A. Colomines, S. Cardús, J. Ramoneda i S. Giner, moderats per Ramon Colom. Per Colomines, el fracàs del sistema educatiu "no crea consumidors culturals". Ramoneda veu una "demanda dèbil de cultura catalana". En canvi, Bru creu que "és precisament la cultura la que eleva el nivell de l'educació". Cardús va parlar dels impactes de la política sobre la cultura i Giner va apostar per una cultura "menys centralista".

stats