TEATRE
Cultura 09/03/2016

Per què acceptam feines 'de merda'?

El Teatre del Mar estrena aquest dijous el darrer espectacle de la companyia La Calòrica i Teatre Tantarantana. Una obra que qüestiona, a través de quatre històries reals, la sensació que provoca anar cada dia a una feina que no desitges

Y. Tarramera
2 min
Una escena de l'obra que La Calòrica estrena aquest dijous al Teatre del Mar

PalmaQuè és la feina? Per què la feim? Com ens identifica i per què li dedicam la part més important de les nostres vides? Aquestes qüestions i d'altres ens planteja el dramaturg mallorquí Joan Yago 'Sobre el fenomen de les feina de merda', un títol prou aclaridor que explica el darrer projecte teatral de la companyia catalana La Calòrica i Teatre Tantarantana que aquest dijous arriba al Teatre del Mar. Una obra en què Yago qüestiona directament la idea de la necessitat de tenir una feina. Una exposició filosòfica de la falta de sentit i, fins i tot, el surrealisme que tenen moltes de les poques feines que es proposen avui als joves.

"No es tracta d'una enumeració de feines, sinó d'aquelles innecessàries que no hauríem de fer, llevat que la necessitis per menjar", apunta Esther López, actriu mallorquina i membre d'aquesta companyia independent sorgida de l'Institut del Teatre i de la qual també formen part la mallorquina Júlia Truyol, amb Xavi Torre, Aitor Galisteo-Rocher i Pau Sastre.

El detonant d'aquest "cabaret laboral" parteix d'un article de l'antropòleg i activista nord-americà David Graeber, on feia una radiografia de l'actual sistema laboral posant més èmfasi en la mirada existencial que en la política. "Parlava sobretot de la sensació que provoca anar cada dia a treballar i saber que, si un dia no hi vas, no passa res perquè és una feina inútil". A partir d'aquí, s'ofereix una reflexió estructurada en quatre històries reals passades pel filtre de la dramatúrgia de Yago amb l'objectiu de "fer despertar el públic i prendre consciència que el capitalisme ens ha arrossegat a tots i que estam sacrificant bona part de la nostra vida", ens explica Esther López.

Algunes de les feines que es duran a escena aquest dijous són fer classes de natació sense saber nedar, una assessora de biblioteca que tenia prohibit tocar cap llibre, un professor de pares Noel o la vergonya de fer una feina que fa vergonya.

'Sobre el fenomen de les feines de merda', que es podrà veure fins dissabte al Teatre del Mar, arriba un any després de l'estrena a Barcelona. Es tracta de l'obra que més èxit i bones crítiques ha rebut i que la companyia durà de gira fins al proper 20 de març, a Arenys de Mar (Barcelona). El proper mes de juny, La Calòrica estrenarà el seu nou treball, 'El profeta', una peça de creació col·lectiva que parla sobre religió, ciència i la nova religió del segle XXI.

stats