LITERATURA
Cultura 09/02/2014

Es publiquen els premis Ciutat de Manacor

Hi resultaren guardonats la mallorquina Rosa Planas i els catalans Josep Maria Miró i Eva Baltasar

Pere Antoni Pons
3 min

PalmaEls guanyadors de la primera edició dels premis Ciutat de Manacor, que es convocaren l'any passat per primera vegada en part per l'estratègia del batle manacorí, Antoni Pastor, de marcar distàncies amb els polèmics Ciutat de Palma bilingües del PP de José Ramón Bauzá i Mateu Isern, acaben de ser publicats per l'editorial Món de Llibres. Rosa Planas (Palma, 1957) va ser guardonada amb el Maria Antònia Oliver de novel·la, Josep Maria Miró (Vic, 1977) amb el Jaume Vidal Alcover de teatre i Eva Baltasar (Barcelona, 1978) amb el Miquel Àngel Riera de poesia. Les tres categories reten homenatge a tres autors manacorins de renom.

Retrats d'un món laboral difícil

A Nòmina encriptada, Planas hi ofereix una distopia amb molts de punts de connexió amb la realitat actual, marcada per la crisi econòmica i les ansietats que genera un panorama laboral cada vegada més inhòspit. "La novel·la transcorre en un únic escenari, el gran edifici d'una corporació innominada que podria ser qualsevol multinacional poderosa de les que coneixem", comenta l'autora. El punt de partida argumental és una epidèmia de suïcidis que té lloc entre els empleats de l'empresa i l'encàrrec que rep una psicòloga per analitzar l'equilibri emocional dels treballadors, molts dels quals es comporten de manera estranya, inexplicable, erràtica. Planas explica que, "curiosament, vaig escriure la novel·la abans que no es començassin a produir casos semblants en la realitat, com els de Telekom a França o els de diverses companyies japoneses".

Escrita en un llenguatge sintètic, fred i deliberadament tècnic, "molt semblant al que s'utilitza en els informes de Recursos Humans de les empreses", Nòmina encriptada tracta de "la despersonalització que provoca un món laboral cada vegada més difícil i precari". Planas esmenta el referent de Kafka, les obres del qual són exploracions de la indefensió de l'individu davant d'un poder totalitzador, a la vegada concret i abstracte. Es podria dir que Planas reprodueix les angoixes de l'individu kafkià i les sotmet a les exigències de la cara més fosca del món capitalista.

Josep Maria Miró és un dels noms més destacats de la fornada de nous dramaturgs catalans, la qual ha renovat i revitalitzat els escenaris principatins al llarg de la darrera dècada. Significativament, la peça teatral de Miró, Nerium Park, comparteix amb la novel·la de Planas una certa exploració crítica del context socioeconòmic actual i una mateixa voluntat de retratar un món laboral hostil i terrible, amb cada vegada més gent a l'atur i sense cap expectativa de futur. Miró ambienta l'obra en una urbanització residencial construïda enmig del no-res i que té, per culpa de la crisi, tots els habitatges en venda i buits. Els protagonistes són una parella jove que, en un entorn suposadament benestant i acollidor, a poc a poc veu com la seva relació és contaminada per l'ambient fantasmagòric del lloc on viuen i pel comportament cada vegada més estrany de l'home, de qui només al final se sap quin secret el rosega.

Finalment, Vida limitada és obra de la multipremiada Eva Baltasar. És un llibre breu, de només setze poemes, en què l'autora s'expressa amb veu intimista i discursiva, un punt confessional. Són poemes en què abunden les imatges i els referents quotidians més recognoscibles, per bé que de tant en tant l'autora també recorre a imatges més insòlites i sorprenents.

A més de les tres categories ja esmentades, els premis Ciutat de Manacor concediren l'Antoni M. Alcover d'assaig. Està previst que l'obra guanyadora, Rondalla meravellosa i filosofia, del català Josep Temporal, sigui publicada pròximament, també per Món de Llibres.

stats