Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 títols sobre l'actualitat

Carles Porta, Raül Romeva, Roberto Saviano, Marina Subirats i Nicolás Valle

Ara
2 min
Si et diuen que el teu germà és un assassí

BarcelonaFago. Carles Porta. La Campana

El periodista Carles Porta va viatjar fins al Pirineu aragonès tan aviat com va saber que havien trobat en un barranc el cadàver de l’alcalde de Fago el 13 de gener del 2007. Porta es va allotjar a la casa de Santiago Mainar, un ramader que tres setmanes més tard va ser acusat del crim. L’autor de Tor ha dedicat quatre anys a investigar totes les circumstàncies del cas. El resultat és un relat profund i poderós, entre la novel·la de no-ficció i el reportatge periodístic, que explora la dimensió criminal, però també la humana, sociopolítica, ideològica i moral d’aquella història encara plena de clarobscurs que li ha valgut el premi Huertas Clavería.

Sayonara sushi. Raül Romeva. Rosa dels Vents

El parlamentari europeu Raül Romeva debuta com a novel·lista amb un thriller protagonitzat per una periodista de TV3 que, malgrat la crisi, aconsegueix tirar endavant un reportatge d'investigació. Darrere la notícia descobreix una trama alimentada per la immigració clandestina, l'espoli de les espècies marines i les fosques connexions entre poder econòmic i política.

Escapa't amb mi. Roberto Saviano. Empúries

L'autor de 'Gomorra' aplega i amplia en aquest llibre els monòlegs que va fer per al programa de televisió Vieni via con me. Són nou capítols en què Roberto Saviano mostra nous perfils del retrat d'una Itàlia amoïnada per vells i nous conflictes. Però també hi dedica espai a les històries d'uns homes i unes dones que miren endavant i lluiten per canviar la imatge i la consciència del país.

Barcelona: de la necessitat a la llibertat. Marina Subirats. Avenç

Marina Subirats remena les enquestes metropolitanes de l'etapa 1985-2006 per extreure'n una visió de les classes socials al tombant del segle XXI. El llibre reconstrueix la conversió d'una societat encara molt marcada per la dictadura en una societat que ha deixat enrere aquells temps i que s'enfronta a altres reptes, altres crisis, altres identitats.

Secrets de guerra. Nicolás Valle. Ara Llibres

Nicolás Valle ha cobert per a TV3 els principals conflictes internacionals dels últims vint anys, des de la guerra dels Balcans a la Primavera Àrab, passant per l'Afganistan i Geòrgia. Ara aplica tota la seva experiència en la construcció d'una crònica periodística que explica el preu d'informar des d'una zona de risc. Es tracta d'un viatge al cor d'unes tenebres malauradament massa habituals.

stats