PROPOSTA CULTURAL
Cultura 12/10/2017

La Polar du fins a Inca 'Cendres: cartografia de l'exili'

Més teatre, música, espectacles, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

'Cendres: cartografia de l'exili' / Teatre

Casal de cultura d'Inca (Can Dureta, s/n) / Dia 13 a les 21.30 h

La Polar du fins a Inca 'Cendres: cartografia de l'exili'

Amb dramatúrgia de Joan Tomàs Martínez Grimalt i direcció de Xavier Martínez, Cendres. Cartografia de l’exili és el primer projecte de la companyia La Polar. L’obra s’endinsa en la cerca de l’exili amb una mirada documental donant veu a dones anònimes que sintetitzen centenars de vides i trajectòries. Una història els protagonistes de la qual no són la Guerra Civil espanyola ni l’exili, sinó les persones i les seves respostes, els seus reptes, desitjos i vicissituds. Interpretada per Mercè Sanchi de la Jordana, Rosa Serra i Francesca Vadell.

‘La muerte y la doncella’ / Teatre

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma) / Dia 13 a les 21 h

‘La muerte y la doncella’.

'La muerte y la doncella' és una obra de teatre que representen les actrius Pili Lucena, Maria Cubas i Conxi Masreal, amb la col·laboració de l'Orfeó Maonès.

‘La nit de Catalina Homar’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 13 a les 20 h

‘La nit de Catalina Homar’.

Un dels nostres més reconeguts escriptors, José Carlos Llop, s’estrena a la literatura teatral donant veu per primera vegada a l’amant més popular de l’arxiduc Lluís Salvador, Catalina Homar, un nom gairebé tabú, un personatge que sempre ha passat com a secundari i pràcticament sense biografia. Llop trenca amb aquest monòleg aquesta “cortina de secrets” que envolten la figura d’Homar. A l'obra, el personatge parla des de la mort. L'escenari sembla el purgatori. És l'ànima de Catalina Homar qui explica què va ser la seva vida, i com un home, Lluís Salvador, li va obrir un univers inimaginable per a una pagesa mallorquina de final del segle XIX.

‘Les darreres paraules’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 13 a les 21.30 h

‘Les darreres paraules’.

L’escriptora i acadèmica Carme Riera s’endinsa per primera vegada als escenaris donant veu i cos a un dels seus personatges fetitxes, l’arxiduc Lluís Salvador. Presenta l’il·lustre personatge allunyat dels tòpics que l’han acompanyat en les darreres dècades. En aquest muntatge, l’arxiduc Lluís Salvador dicta al seu darrer secretari unes confessions personals, que rubricarà davant notari i que no es podran fer públiques fins 25 anys després de la seva mort.

‘National Gallery’ / Cinema

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 13 a les 19 h

‘National Gallery’.

La National Gallery de Londres és un dels grans museus del món, amb 2.400 quadres des del segle XIII fins a final del segle XIX. Pràcticament cada experiència humana està representada en un dels llenços de la seva col·lecció. El documental mostra el dia a dia del museu: el públic visitant i els participants en programes educatius, juntament amb els professors, els científics i els comissaris que es troben estudiant, restaurant o planificant exposicions.

‘Lovely’ / Espectacle teatral

Teatre Principal (Santanyí) / Dia 13 a les 20.30 h

Cartell de 'Lovely'.

Espectacle teatral basat en el poemari homònim d’Antònia Vicens. La proposta ofereix un recorregut per les diferents temàtiques de l’obra, a partir d’un llenguatge interdisciplinari en què paraula, ambient sonor, projecció i teatre físic es fusionen. Amb Mònica Fiol i Laia Martínez (Jansky) i direcció de Maria Rosselló.

‘Cosas que se olvidan fácilmente’ / Teatre

Auditori Sa Màniga (Son Galta, 4. Cala Millor) / Dia 13 a les 18 i a les 21 h

‘Cosas que se olvidan fácilmente’.

Fa un parell d’anys, l’autor d’aquest espectacle es va adonar que començava a tenir problemes de memòria. I va comprovar que la seva mare també patia buits importants. Aquests oblits van inspirar ‘Cosas que se olvidan fácilmente’, un espectacle fotogràfic que transforma els records i, de la mateixa manera que ho fa la ment, n’inventa de nous. Una petita història de la segona meitat del segle XX a Espanya. Un joc de cartes convertit en un muntatge teatral per a cinc espectadors, amb el qual Xavier Bobés va guanyar el Premi de la Crítica a noves tendències 2016.

‘Garridihistòries’ / Monòleg

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma) / Dia 13 a les 21 h

‘Garridihistòries’.

Periodisme oral, històries del carrer, visions de la ciutat, anècdotes i reflexions, una barreja de tot això amb una mica de música. El periodista i escriptor Carlos Garrido estrena a l’envelat del Teatre del Mar una nova fórmula: ‘Garridihistòries’. És una visió àgil, divertida, crítica i desimbolta de l'actualitat, una forma molt personal i sense pretensions de transmetre al públic les històries quotidianes, una veu i una guitarra.

Cris Juanico / Música

Espai cultural Es Polvorí (Eivissa) / Dia 13 a les 20 h

Cris Juanico

Cris Juanico presenta la Gira13 amb una formació de quartet de rock per fer una lectura enèrgica i elèctrica de les cançons més emblemàtiques que estan incloses en el seu recopilatori ‘13 - Tretze cançons desordenades + Tretze peces retrobades’, de tretze anys sobre els escenaris.

‘Illes i lletres’ / Cicle de xerrades

Biblioteca Municipal Can Ventosa (avinguda d'Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 13 a les 20.30 h

‘Illes i lletres’.

Els lectors i públic en general d'Eivissa tenen una nova cita amb la literatura catalana contemporània de les Balears. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana estrena un nou cicle, anomenat ‘Illes i Lletres’, que portarà a la Biblioteca Municipal escriptors d'illes i de gèneres diferents per parlar entre si i amb el públic sobre literatura i per compartir les seves obres. Hi participaran Iolanda Bonet (Eivissa), Maria Teresa Ferrer (Formentera), Pere Joan Martorell (Mallorca) i Ismael Pelegrí (Menorca), presentats per la vocal de la junta directiva de l'AELC a Eivissa, Nora Albert. Des de la diversitat de gèneres literaris –novel·la, poesia, narrativa i assaig– es plantejarà un debat sobre el procés creatiu, i sobre el paper que hi juguen les diferències geogràfiques i el gènere literari conreat.

‘Art per a la vida’ / Exposició

Centre Cultural la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 19 d’octubre

Presentació d''Art per la vida 2'.

Deu anys després de la seva primera edició, ‘Art per a la vida. 30 anys de Projecte Home Balears’ reuneix obra gràfica de 62 artistes de Mallorca en una col·lecció de serigrafies de petit format.

‘Promontoris i murades’ / Exposició

Sala municipal d’exposicions el Roser (Ciutadella) / Fins al 18 de novembre

‘Promontoris i murades’.

L'exposició mostra els resultats de les diferents campanyes d'excavació duites a terme pels membres de l'equip Entre Illes als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Mallorca). Inauguració dia 6 d'octubre a les 20 h.

'La notícia dibuixada' / Exposició

Capella del centre cultural la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4. Palma) / Fins al 29 d'octubre

'La notícia dibuixada'.

El periodisme i la il·lustració sempre han anat molt lligats, els fets noticiables agafen un altre caire quan es plantegen des de l'humor, la sàtira o les cròniques dibuixades. Periodistes dibuixants i dibuixants que expliquen històries i notícies. Quina és la diferència i on és el límit? A l'exposició es presenten dos vessants del mateix fet, els personatges de còmic que són periodistes i com s'ha utilitzat en el periodisme real el llenguatge de la il·lustració.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre
'Ciutat de vacances'.

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats